Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.11.2008.

Odlična kampanja uz manje repe

OSJEČKA ŠEĆERANA ZAVRŠAVA OVOGODIŠNJU KAMPANJU I POČINJE UGOVARATI NOVU PROIZVODNJU ŠEĆERNE REPE

  • 520
  • 25
  • 0

U osječkoj šećerani Kandit Premijer d.o.o. pri završetku je ovogodišnja kampanja, u kojoj je do sada prerađeno 365.000 tona šećerne repe i proizvedeno 48.000 tona šećera.
Kako ističe Miroslav Kos, direktor sirovinskog sektora Kandit Premijera, kampanja će trajati do kraja ovog mjeseca, do kada bi trebalo biti prerađeno još oko 100.000 tona repe.
- Ukupna ovogodišnja proizvodnja šećera u Kandit Premijeru iznosit će više od 60.000 tona, što je iznad izvozne kvote. Šećerna repa ove je godine bila izvanredne kakvoće, vrhunskih prosječnih prinosa od približno 60 tona po hektaru i digestije iznad 16. Svi poljoprivredni proizvođači koji su ove godine sijali šećernu repu na njoj su jako dobro zaradili i unatoč tomu što je otkupna cijena nešto manja nego lani - kaže Kos te dodaje da je usporedno sa završetkom prerade ovogodišnje repe u tijeku ugovaranje nove proizvodnje za 2009. godinu. Kos ističe kako je već sada interes za sjetvu šećerne repe za 2009. godinu veći od očekivanog.

Velik interes za sjetvu

- Smatra se da je interes za ugovaranje nove proizvodnje, za koju osječka šećerana i nadalje osigurava povoljne kredite za nabavu repromaterijala, među proizvođačima povećan jer su se mnogi koji su umjesto repe sijali kukuruz “opekli” zbog njegove izuzetno niske cijene. Otkupna cijena šećerne repe u 2009. godini bit će viša od ovogodišnje, iznosit će 260 kuna po toni repe digestije 16, a poticaji po hektaru 4.000 kuna - kaže Kos. Kandit Premijer planira u 2009. godini ugovoriti oko 11.000 hektara poljoprivrednih površina pod šećernom repom, od čega 8.000 hektara u Hrvatskoj, 1.000 hektara u Mađarskoj i 1.000 hektara u Vojvodini.

Sav šećer u izvoz

Od većih proizvođača šećerne repe, Kandit Premijer je već s VUPIK-om ugovorio sjetvu na 800 hektara (ove je godine bilo 500 hektara), 2.000 hektara trebalo bi ugovoriti s Novim agrarom i oko 1.000 hektara s Beljem, a ostale površine s manjim proizvođačima. Inače, sav proizvedeni šećer iz šećerne repe svakodnevno se iz tvornice izvozi na tržišta Europske unije. Cijena šećera u EU trenutačno je, neslužbeno doznajemo, 570 eura po toni, a postoje naznake da bi mogla i rasti kao, uostalom, i cijena šećerne repe koja bi nagodinu u EU trebala biti otkupljivana za 36 eura po toni, što je više nego ove godine. Nakon završetka ovogodišnje kampanje prerade repe koja je će trajati dva i pol mjeseca i jedna je od kraćih u posljednjih nekoliko godina, trebala bio započeti tzv. žuta, odnosno prerada trščanog šećera za potrebe domaćeg tržišta. Hoće li “žuta” kampanja započeti odmah nakon završetka “zelene” ili tek u siječnju 2009. u osječkoj šećerani, kako neslužbeno doznajemo, još razmatraju.

U 2009. godini Kandit Premijer planira ugovoriti 11.000 hektara pod šećernom repom Interesza sjetvu šećerne repe već sada većije od očekivanog

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]