Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kloniranje domaćih životinja
  • 03.04.2014. 09:45

Odbor za poljoprivredu protiv kloniranja!

Saborski Odbor za poljoprivredu izjasnio se protiv kloniranja domaćih životinja (goveda, svinja, ovaca, koza i konja) te protiv upotrebe klonova u prehrani ljudi.

Foto: depositphotos.com
  • 122
  • 31
  • 0

Saborski Odbor za poljoprivredu izjasnio se protiv kloniranja domaćih životinja (goveda, svinje, ovce, koze i konji) te protiv upotrebe klonova u prehrani ljudi. Krajem prošle godine, Europska komisija je predstavila nacrte akata kojima želi na europskoj razini urediti pitanje korištenja tehnika kloniranja tako da zabrani njihovo korištenje na domaćim životinjama, da zabrani uvoz kloniranih životinja, kao i njihovo stavljanje na tržište hrane. Odbor se tako izjasnio u ime svih hrvatskih poljoprivrednika za prijedlog europske direktive protiv kloniranja pet vrsta domaćih životinja te direktive o stavljanju na tržište hrane od klonova životinja.

Potencijalne opasnosti nedovoljno definiranih direktiva

Planira se zabraniti kloniranje u svrhu istraživanja, očuvanja rijetkih pasmina i ugroženih životinjskih vrsta, za proizvodnju farmaceutskih proizvoda. Iako Hrvatska podržava ove restriktivne europske mjere, neka pitanja su ostala otvorena. Još uvijek nije definirano mogu li se spolno razmnoživi potomci klonova stavljati na tržište, odnosno u prehrambeni lanac, što predstavlja način da se ovakvi proizvodi ipak infiltriraju u ljudsku prehranu? Članovi Odbora smatraju kako je označavanje hrane važno posebno kod uvoza mesa iz trećih zemalja, primjerice iz Brazila, a narano da trebamo znati je li ono od kloniranih životinja i je li tako označeno. Ovakvim nepotpunim zakonom mogli bi se zaobići sami temelji direktive, kao što se to i u povijesti mnogo puta pokazalo.

Prihvaćamo li nove tehnologije i što one znače za nas?

Odbor nije imao primjedbi na stajališta o prijedlogu da se revidiraju pravila o tzv. novoj hrani, odnosno hrani koja se proizvodi novim tehnikama i tehnologijama, a nije se ozbiljnije koristila 1997., u vrijeme kada su donesena stara europska pravila. Želja je Europske komisije da takva hrana prolazi jednostavniji i jasniji postupak odobrenja za stavljanje na europsko tržište. No, što se točno podrazumijeva pod novim tehnikama i tehnologijama, potrebno je također strogo definirati.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Tržište hrane Kloniranje domaćih životinja Tehnike kloniranja Očuvanje rijetkih pasmina Označavanje hrane Uvoz mesa Nove tehnologije Manipulacije hranom Meso Odobrenje Direktive Opasnost Goveda Svinje Ovce Koze


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo