Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 08.12.2008.

Od seljaka namiruju svojih šest posto

SELJAČKE UDRUGE ZBOG SMANJIVANJA POLJOPRIVREDNIH POTPORA KRITIZIRAJU SINDIKATE

  • 438
  • 21
  • 0

Kresanje planiranog proračuna za 700 milijuna kuna namijenjenih poljoprivredi i prozivke od strane sindikata da država treba štedjeti na poljoprivrednim potporama, na noge su digli predstavnike seljačkih udruga. Seljake se posebno "dojmio" napad Vilima Ribića, predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

- Oni bi htjeli uzeti nama kako bi namirili “svojih šest posto”. U vrijeme kada dolazi kriza, a mi uvozimo hranu, ovaj predloženi proračun je mali, trebao bi biti šest do sedam milijardi kuna, kaže Mato Mlinarić, predsjednik udruge Nezavisni hrvatski seljaci. Mlinarić napominje kako u seljačkim udrugama nemaju ništa protiv sindikata, ali da vjeruje kako bi se mnogo seljaka, među kojima i oni sa stotinjak krava, rado mijenjali s državnim službenicima, što dokazuje da seljaci ne žive bolje.

- Neka gospodin Ribić dođe na selo u blato, među krave pa neka vidi. Dat ćemo mu sve svoje poticaje za njegovu godišnju plaću. Zato neka vodi brigu o svojim prosvjetnim radnicima, poručio je Mlinarić.

Sličnog je stava i Slavko Novaković, predsjednik Udruge obiteljskih gospodarstava.
- Nikada nisam čuo da je ijedan sindikalac podržao hrvatski agrar. Znam da je sindikatima problem socijalna košarica, mi jesmo za to da ona bude što jeftinija. Međutim treba istaknuti i činjenicu da seljak umirovljenik ima 500 do 1.000 kuna mirovine, a državni službenici višestruko veće, napominje Novaković.

Predstavnici seljačkih udruga pozdravili su izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zatražili njegovu hitnu primjenu.
- Pozivamo sve državne službenike koji imaju u zakupu državno i privatno zemljište i daju ga u podzakup, da ga vrate seljacima. Ovako oni nadopunjavaju svoj proračun i potporama koje su namijenjene seljacima. Proračun za poljoprivredu jedini se vraća u državnu blagaju. Ne želimo da se stvara slika o velikim i moćnim seljacima, mi smo svi na rubu bankrota, ogorčeno govori Slavko Novaković.

Marijan VRKLJAN

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zadnji dan konferencije AgriFood u Briselu raspravlja se o digitalnoj tranziciji poljoprivrede. Uz veliko zanimanje posjetitelja, hrvatska tvrtka AGRIVI predstavila je svog AI savjetnika za poljoprivrednike.