Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 02.02.2016. 15:25

Očekuje se revizija natječaja za Mjeru 4!

Prijevare se u EU strogo kažnjavaju. Natječaji za Mjeru 4 će svakako proći određenu provjeru komisije, a hoće li netko odgovarati za umjetno stvorene uvjete kojima se pogodovalo povezanim društvima, uskoro ćemo saznati.

Foto: PIXSELL
  • 1.721
  • 318
  • 0

S obzirom na sadržaj otvorenog pisma koje je Hrvatska voćarska zajednica uputila nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj 20. studenoga 2015. godine te potom i zastupnicima u Europskom parlamentu, a u kojem upozoravaju na nepravilnosti vezane uz natječaj za dodjelu europskih sredstava odnosno mjeru M04 Ulaganja u fizičku imovinu, Podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020., jedino je reagirala Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, koja je o toj temi uputila zastupničko pitanje Europskoj komisiji i na koje je danas primila odgovor.

RH je novac dodjeljivala i tvrtkama bez zaposlenih

Radi se o novcu europskih i hrvatskih poreznih obveznika te svako kršenje uvjeta znači i pronevjeru našeg teško zarađenog novca.

Naime, kako je zastupnica Petir više puta upozorila, u navedenom natječaju Ministarstvo poljoprivrede RH omogućilo je da se na natječaj za dodjelu europskih sredstava prijave povezana društva, odnosno društva kćeri. Za 16 korisnika odobreno je 473.097.904,00 kn ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju tj. 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje. Sve su te tvrtke prema uvjetima javnog natječaja ostvarile dodatne bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima.

Od tih 16 tvrtki, njih pet je u 2014. godini zajedno ostvarilo 4,87 milijuna kuna prometa, pri čemu su ukupno imale samo dva zaposlena djelatnika. Nakon provedenog natječaja planiralo im se dodijeliti 152,75 milijuna kuna potpore ili 17,85% ukupne sedmogodišnje potpore predviđene prvim natječajem. Upravo činjenica da se radi o tvrtkama kćerima koje su na natječaju dobivale bodove za projekte u suradnji s trgovačkim društvima s kojima su povezane vlasničkim odnosima, predstavlja teško kršenje pravila tržišnog natjecanja.

Određene tvrtke dobivale su novac temeljem umjetno stvorenih uvjeta prednosti

S obzirom da je Europski revizorski sud već u nekoliko navrata utvrdio da se u natječajima za dodjelu sredstava iz EU fondova, koje provode države članice, a za ostvarivanje ciljeva određenih politika, umjetno stvaraju uvjeti kako bi određeni pravni subjekti ostvarili nezakonitu prednost nad konkurencijom, zastupnica Petir izrazila je zabrinutost da takvo postupanje ne ugrozi budućnost financiranja hrvatskih poljoprivrednika iż sredstava EU.

"Ovdje se radi o novcu europskih, ali da ne zaboravimo i hrvatskih poreznih obveznika te svako kršenje uvjeta i varanje znači i pronevjeru našeg teško zarađenog novca. Taj je novac namijenjen pomoći poljoprivrednom sektoru, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i onima kojma je nužno potreban za ispunjenje osnovnih ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i očuvanja ruralnog prostora", kaže Petir.

Hogan očekuje da hrvatska tijela provjere nezakonitosti

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan je, odgovarajući na njezino zastupničko pitanje, naglasio kako su države članice dužne uspostaviti sustav nadzora i upravljanja sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s jasnim dužnostima i linijama odgovornosti. Funkcioniranje tih sustava podliježe revizijama. Također, u odgovoru je rečeno kako hrvatska tijela dosad nisu prijavila umjetno stvorene uvjete u okviru spomenutog natječaja te da će se detaljne provjere obaviti tijekom budućih revizija koje provodi Europska komisija.

"Nadam se da su nadležna tijela u RH poslušala primjedbe poljoprivrednika te da su naposljetku izuzeli iz raspodjele sredstava tvrtke koje su stvorile umjetne uvjete kako bi ostvarile nezakonitu prednost pred ostalima prijavljenima na taj natječaj. Jer ako nisu, bez obzira što iz Hrvatske nije pristigla niti jedna formalna prijava Europskoj komisiji, revizija će u svom redovitom poslovanju kontrolirati kako Hrvatska troši novac namijenjen ruralnom razvoju i kazniti nas ukoliko utvrdi nepravilnosti", ističe Petir.

Češka i Rumunjska su već osjetile posljedice EU revizije

A prijevare se u EU strogo kažnjavaju. Pravni subjekti kazneno odgovaraju, a prijevare nadležnih tijela i akreditiranih agencija završavaju ili oduzimanjem teško stečenih akreditacija ili suspenzijom sredstava iz određenog fonda. Češkoj, primjerice, prijeti oduzimanje akreditacije nacionalnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi i suspenzija plaćanja iz fondova namijenjenih provedbi Zajedničke poljoprivredne politike, dok Rumunjskoj zbog sumnje na pronevjeru sredstava, prijeti istraga Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a).

Osim EU novca, nezakonito se dijelio i novac hrvatskih poreznih obveznika

"Zamislite s kojom bi se strašnom situacijom suočili hrvatski poljoprivrednici u slučaju suspenzije EU sredstava samo zato što je netko, tko je imao moć odlučivanja u to vrijeme, pogodovao određenim tvrtkama i time prekršio pravila. S time se ne smije igrati", naglašava Petir te dodaje da je to teško stečeni novac hrvatskih građana, kojeg su putem poreza uplatili u proračun RH, a RH u zajednički proračun EU, kako bi se povećao učinak toga novca na krajnje korisnike i društvo u cjelini te se s tim novcem nitko nema pravo kockati. Ponavlja kako bi Hrvatska sama morala provesti reviziju spomenutog natječaja, kako ne bi bilo prekasno kada stignu EU revizori.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Hrvatska voćarska zajednica Podmjera 4.1. Marijana Petir Tvrtke kćeri Revizorski sud Nezakonitosti Kaznena odgovornost


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs