Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvjeti za mjeru 4
  • 06.09.2018. 15:00

Obvezujuće pismo namjere je novi udar na malog poljoprivrednika, tvrde u udruzi OPG-a Hrvatske Život

Udruga Život smatra kako je obvezujuće pismo namjere uvedeno namjerno, kako bi se, tvrde oni, onemogućio razvoj i jačanje malih poljoprivrednika jer su svjesno napravili uvjete koji oni ne mogu ispuniti.

Foto: Pixabay/Mexxicana
  • 4.395
  • 280
  • 1

"Uvođenjem obvezujućeg pisma namjere kao i dokaza da su osigurana sredstva za provedbu projekta koje se mora odnositi na vrijednost projekta u cijelosti, a korisnik mora dostaviti u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu je novi udar na male i mlade poljoprivrednike", tvrde u svom priopćenju u Udruzi Život u kojoj, kako pišu, mogu shvatiti probleme u kojima se nalazi ministarstvo, odnosno korisnici u realizaciji mjere 4, a zbog nemogućnosti realizacije financiranja već odobrenih projekata. Ističu kako je to vidljivo i iz podatka da je do sada isplaćeno samo 17,46 % od predviđenih sredstava za mjeru 4 i da ima jako puno poljoprivrednika koji su morali odustati od već odobrenih projekata ili velikom kašnjenju realizacije projekata.
 
Komentiraju kako se uvođenjem obvezujućeg pisma namjere na vrijednost projekta u cijelosti u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pokušava taj problem realizacije projekata riješiti na krivi način i na štetu malih i mladih poljoprivrednika. Kažu kako nitko ili gotovo nitko od njih nije u mogućnosti realizirati obvezujuće pismo namjere banke u vrijednosti projekta u cijelosti, a vjerojatno niti obvezujuće pismo namjere banke u vrijednosti razlike između iznosa dodijeljene potpore i ukupnih troškova projekta, a pogotovo prije odobrenja projekta. 

"Tko god je do sada pokušao riješiti financiranje zna da je to nemoguće, to zna i ministarstvo, jer u tom slučaju morate imati kolateral (hipoteku) puno veću nego što je iznos projekta, morate imati 20-30% svojih sredstava koje morate odmah dati banci kao osiguranje i to vam je blokirano nekoliko godina, dok se ne odobri projekt i dok ne završite projekt", stoji u priopćenju. 

Udruga OPG-a Hrvatske Život smatra kako je obvezujuće pismo namjere uvedeno namjerno, kako bi se, tvrde oni, onemogućio razvoj i jačanje malih poljoprivrednika jer su svjesno napravili uvjete koji oni ne mogu ispuniti. 

"Također donijeti takva pravila za čiju vam realizaciju, ako i imate sve uvjete za banku, treba oko dva mjeseca, a vi saznate 1,5 mjesec do roka za predaju projekta da morate predati obvezujuće pismo namjere na vrijednost projekta u cijelosti, što mi smatramo neprimjerenim, štetnim i ograničavajućim za male i mlade poljoprivrednike", smatraju u udruzi te se pitaju kako ubuduće planirati projekte kada se uvjeti natječaja mijenjaju kao, kako kažu, na traci i ne samo prije objave natječaja već i kad je natječaj već objavljen. 

"Smatra li ministarstvo da se netko može pripremiti za natječaj preko noći, to je kompletno neozbiljan pristup od strane ministarstva i govori da su se pogubili i da ne znaju što rade, a katastrofalni rezultati njihova rada vide se svaki dan. Da su osnovali Agro banku, puno manje problema bi bilo u realizaciji financiranja mjera ruralnog razvoja, a mali i mladi poljoprivrednici bi imali veće mogućnosti za jačanje i razvoj", zaključuju u Udruzi OPG-a Hrvatske Život. 

Priopćenje možete preuzeti u dokumentu ispod članka. 


Dokumenti


Tagovi

Uvjeti za mjeru 4 Obvezujuće pismo namjere Udruga OPG-a Hrvatske Život Agro banka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]