Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 03.12.2008.

Obuka trenera za agro okoliš

  • 1.832
  • 90
  • 0

U okviru Projekta PHARE 2005 Izgradnja institucionalnih kapaciteta i podrška provedbi SPARD/IPARD programa u Republici Hrvatskoj“ održana je trodnevna obuka trenera u organizaciji tvrtke Vakakis Internacional. Sudjelovali su zaposlenici MPRRR-a, Uprava za ruralni razvoj, Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa, Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu podršku u poljoprivredi te Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Pod naslovom „Planiranje poslovanja gospodarstva i čuvanje podataka“ održana je trodnevna obuka. Stožerno mjesto je bilo u hotelu na Varaždin Bregu, a zbog blizine teritorija Europske unije odlazili smo na teren preko granice u posjetu njihovim institucijama.

26. studenog posjetili smo u Ljubljani Komoru za poljoprivredu i šumarstvo u čijem sastavu je i Poljoprivredna savjetodavna služba i Agencija za plaćanja. Njihovi stručnjaci su nam predočili organizacionu strukturu, te djelovanje njihovih institucija, posebno savjetodavne službe u provođenju agro-okolišnih mjera. Sudionici obuke su sa velikim zanimanjem saslušali izlaganja I. Ahačevič, B. Kos, J. Demšar i A. Jagodic te brojnim pitanjima pokazali da je tema izuzetno zanimljiva.

27. studenog posjetili smo gospodarstvo Vozlič u selu Šmartno v Rožni dolini (7 km zračne linije sjeverno od Celja). Ovdje smo u prostorijama domaćina slušali predavanja o ulozi savjetodavne službe u izvođenju poljoprivredno-okolišnih mjera. Predavači su zaposlenici regionalnog poljoprivredno-šumarskog zavoda u kome je formirana i savjetodavna služba. Zanimljiva izlaganja su imali: V. Čuček, M. Dimec, V. Mazej Ušen i I. Škrebot. Izlaganje domaćina g. Vozliča je pokazalo da su odnosi poljoprivrednih gospodarstva i institucija najčešće opterećeni nerazumijevanjima, kratkim rokovima i potrebom da se sa više odgovornosti obraća institucijama i prate njihove upute u provođenju zanimljivih i korisnih mjera koje čine 45 % od ukupnog prihoda poljoprivrednih gospodarstva.

28. studenog smo proveli u hotelskom salonu na praktičnoj vježbi pod vodstvom mr. sc. Majde Potočnik (Vakakis Internacional). U tri radne grupe sudionici su pripremali „papirologiju“ za potrebe OPG-a. Počelo se sa odabirom mjere, identifikacijom zemljišnih čestica (na koje će se mjera primjenjivati) i završilo popunom obrazaca.

Potvrdu o osposobljenosti za trenere dobile su djelatnice MPRRR-a: Andreja čakija, Tatjana Malečić Pezelj, Vesna Homen, Sandra Kožić i Sanja Krnić.

Potvrdu o završetku obuke trenera primili su i naše savjetnice: Elinor Nikolić, Martina Orešković, Izabella Buzaši, Ivanka Bervida, Emilija Frižon, Valerija Pokos Nemec, Ljubica Kravarščan, Lea Puharić Visković, te savjetnici: Nikola Gržan, Ivan Jukić, Luka Čuljak, Hrvoje Klarić, Georg Gal, Ivo Batinović, Josip Mikec, Dario Padro, Darko Antonina i Mijo Gašparović.

Tugomir Majdak, načelnik sektora u MPRRR-a je sudionik obuke, ali i potpisnik potvrde.

Za dobru organizaciju zaslužne su djelatnice Vakakis Internacional: Mirela Prosoli, Snježana Vuković i sveprisutna radilica Majda Potočnik.

Područna služba HZPSS-a Brodsko-posavske županije,
mr. sc. Mijo Gašparović, viši stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Briselu danas raspravljamo o poljoprivrednoj politici nakon 2027. godine. Uskoro više...