Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sivo tržište
  • 27.04.2015. 16:15

Obračun OPG-ovaca na tržnici u Zadru!

Skandal na tržnici u Zadru! Rješenje problema se zna, oni koji rade po zakonu ga željno očekuju, a oni koji love u mutnome ga se boje. Postavlja se pitanje zašto država već ne reagira.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.752
  • 218
  • 0

OPG-ovac Davor Smolić Ročak, čija supruga prodaje na tržnici u Zadru, završio je u bolnici nakon što ga je u subotu fizički napao prodavač S. Š., kako javlja lokalni portal zadarski.hr.

Dramatična scena odraz je nesređenog stanja i napetosti koje vlada u Zadru zbog OPG šverca. Fenomen je to izbjegavanja plaćanja poreza državi s kojim je u javnost prva izašla zadarska prodavačica i OPG-ovka Drita Dunatov. U subotu je situacija bila posebno dramatična jer je carinska inspekcija obavljala nadzor kontrole podrijetla robe.

Dramatična subota na zadarskoj tržnici

"To jutro su carinski inspektori bili na tržnici, očito ga je to uznemirilo. Na tržnici dugo vlada kaos. Svi mi znamo da taj čovjek šverca, znaju to i inspekcije i policija i direktor Tržnice, ali svi ga ostavljaju da i on zaradi koru kruha. Problem je u tome što su na tržnici ljudi koji rade pošteno i legalno u manjini, ovi nam drugi prijete, zastrašuju, šalju poruke preko poznanika, šverceri bi htjeli upravljati svim štandovima, obrtima, OPG-ovima, svim ljudima i cijelom tržnicom. Svi znamo da se njihovim načinom rada vara i državu i kupce, ali neka rade što hoće, samo da nas ostave na miru", izjavio je novinaru portala zadarski.hr Smolić Ročak.

Nema kontrole prodaje

Zadar nije usamljen slučaj u cijeloj OPG - šverc priči, jer se slične trzavice javljaju i u drugim gradovima.

Što je OPG šverc, već smo pisali. Netko prijavi da ima OPG sa sto metara četvornih vrta, a prodaje količinu kao da ima 10 hektara zemlje sa sustavom navodnjavanja. Tu količinu kupuje od drugih prekupaca i vrlo često se radi o uvezenoj robi koja je stajala u hladnjačama. Kada dođe inspekcija u kontrolu štanda, opravdanje švercera jest da je roba njegova, što se može provjeriti u ARKOD-u. Cijela laž se može potkrijepiti i sadnjom malo krumpira na terenu. Tu cijela priča oko učinkovitosti inspekcijskog nadzora pada u vodu jer se ne kontrolira prodana količina robe. Od kontrole ostaje samo trošak rada državnih službenika koje na kraju moramo platiti mi porezni obveznici. Jednostavno rješenje cijelog problema dala je Drita Dunatov na nedavno održanoj konferenciji za medije.

Uvesti fiskalne blagajne?

"Sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja posluju na tržnici trebala bi imati fiskalne blagajne. Država ako ne može kontrolirati proizvodnju, neka bar uvede kontrolu prodaje", kaže Drita Dunatov. Centralnim sustavom evidencije prodane količine robe riješio bi se problem i smanjila potreba za pojačanim inspekcijskim nadzorom koji je vjerojatno i doveo do povećanja tenzija među prodavačima.

U ARKOD-u je evidentirano koliko je neki OPG prijavio zemlje i za koju kulturu, struka zna koliko se čega može proizvesti na nekoj površini, a fiskalnom blagajnom bi bila zabilježena prodana količina.

U takvom scenariju nestala bi mogućnost manipulacije koje su sada moguće. Isto tako bi se znalo koji OPG treba ući u sustav PDV-a i riješio drugi dio problema. Prije opisani OPG šverc je samo dio problema. Drugi njegov dio, koji je možda i financijski veći, stvaraju poljoprivredne tvrtke čiji vlasnici imaju registriran OPG.

Oni kupuju repromaterijal putem tvrtke, računovodstveno odbijaju PDV, odnosno ne plaćaju ga državi. Dio svojih proizvoda prodaju na tržnicama kroz OPG i tako izbjegavaju plaćanje PDV-a državi. Osim što varaju državu, oni su i nelojalna konkurencija malim OPG-ovcima koji imaju skuplju proizvodnju jer na sav repromaterijal plaćaju PDV.

Rješenje problema se zna, oni koji rade po zakonu ga željno očekuju, a oni koji love u mutnome ga se boje. Postavlja se pitanje zašto država već ne reagira. Čeka li se možda da se na tržnicama počnu vaditi pištolji usred rasta napetosti u nadolazećoj sezoni kada i raste broj inspekcijskih kontrola.

Foto: depositphotos.com, @paulprescott


Tagovi

Drita Dunatov Fiskalna blagajna OPG Šverc Tihomir Jakovina PDV Upisnik OPG-a Nelojalna konkurencija Crno tržište Skandal Napotost


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo