Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guinnessov rekord
  • 28.06.2021. 07:30
  • Italija

Oboren Guinnessov rekord najteže trešnje: Teška je gotovo 28 grama!

Iz voćnjaka tvrtke Salvi Viva iz talijanske regije Emilia-Romagna dolazi najteža trešnja na svijetu.

Foto: Depositphotos/FRANKVPHOTOS (ilustracija)
  • 346
  • 182
  • 0

Do nedavno je plod trešnje sorte Sweet Stephany bio najteži na svijetu sa svojih 26,45 grama, a ubran je u eksperimentalnom voćnjaku tvrtke Salvi Viva u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Međutim, spomenuta firma je ove godine oborila vlastiti rekord uzgojivši trešnju tešku 27,69 grama promjera 41,07 milimetara. Riječ je o sorti Sweet Saretta čiji je razvoj započeo prije 30 godina na Sveučilištu u Bologni.

Ovaj je plod upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, a teži je od kestena i gotovo jednake gramaže kao marelica. No, daleko je od prosječne težine ove vrste voća za koju vaga obično prikazuje između sedam i osam grama.

Uzgojni oblik u kojemu je rastao ovaj pobjednički plod je vitko vreteno, a za njega iz ove tvrtke kažu da postiže veliki komercijalni uspjeh uz znatne uštede u pogledu rada i upotrebe pesticida zahvaljujući mrežama koje stabla štite od tuče i insekata.

Priznanje za najtežu trešnju 

"Istraživanja i eksperimentiranje uvijek su nam bila jaka strana", ponosno je kazala Silvia Salvi direktorica tvrtke dodajući da su to uspjeli zahvaljujući istraživačkim institutima. "Trudimo se biti uvijek na čelu proizvodnih procesa, koristeći sredstva koja su nam dostupna zahvaljujući tehnologijama. Primjer za to je ulaganje u preciznu poljoprivredu", istaknula je.

Inače, Salvi Viva se bavi proizvodnjom sadnica jagoda, jabuka, krušaka i kivija. Direktor prodaje Andrea Bagnolini kazao je da godišnje prodaju gotovo 400.000 sadnica trešanja, a čak 70 posto se odnosi na izvoz.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Guinnessov rekord Trešnja Svjetski rekord Salvi Viva Sweet Saretta Najveća trešnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB