Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum
  • 06.04.2023. 12:40

Obnovljivi izvori energije Hrvatske i HPK potpisali sporazum o suradnji

Jedan od glavih ciljeva je informirati i educirati poljoprivredne proizvođače o dobrobitima koje im OIE mogu donijeti, surađivati s njima i omogućiti im sudjelovanje u takvim projektima.

Foto: HPK
  • 320
  • 87
  • 0

Sporazum o suradnji potpisali su danas Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora.

Kako navode iz HPK, proizvodnja hrane i energije su strateški važne grane za svaku zemlju, a Hrvatska u obje ima velike prirodne potencijale, ali ih ne koristi dovoljno. Upravo prepoznajući potrebu za njihovim snažnijim razvojem i dobrobit koju suvremena hrvatska poljoprivreda može ostvariti u suradnji s domaćom proizvodnjom energije, dovela je do potpisivanja sporazuma. 

Tako će Komora kroz suradnju s gospodarskim udruženjem OIEH započeti edukacije te pružanje informacija poljoprivrednicima koji su sve više svjesni da su obnovljivi izvori energije jedan od načina povećanja dohotka.

"Nova Zajednička poljoprivredna politika pruža ogromne mogućnosti za povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a isto tako mogućnosti za investicije iz drugih EU fondova. Poljoprivreda je strateška grana, a usmjerenost EU prema novim, zelenim politikama velika je prilika za hrvatsku poljoprivredu", istaknuo je predsjednik Mladen Jakopović dodajući da već danas imamo odličnih primjera u poljoprivredi, kada je riječ o proizvodnji OIE, no i dalje moramo raditi na edukaciji te proširenju znanja i mogućnosti za ovu izuzetnu važnu djelatnost.

Maja Pokrovac, direktorica OIEH, naglasila je da im je jedan od glavih ciljeva informirati i educirati poljoprivredne proizvođače o dobrobitima koje im OIE mogu donijeti, surađivati s njima i omogućiti im sudjelovanje u takvim projektima.

Kako je rekla, oni čitaju o primjerima dobre prakse iz inozemstva, ali i čuju od svojih kolega iz drugih država o solarima koji štite usjeve od ekstremnih vremenskih prilika i ujedno proizvode energiju, o odličnim prinosima pri upotrebi digestata koji je nusproizvod rada bioplinskih postrojenja i vrijedno organsko gnojivo, o vlastitoj proizvodnji energije kojom se napajaju sustavi za navodnjavanje, grijanje staklenika, hlađenje skladišta i druge poljoprivredne potrebe, ali i stvaranje dodatnog prihoda, o stvaranju dodatne vrijednosti prema principima kružnog biogospodarstva. 

"Upravo zato smo uporni u nastojanju da educiramo i informiramo u procesu savjetovanja s resornim ministarstvima, institucijama, udrugama i komorama", istaknula je. 


Tagovi

Sporazum HPK OIEH Mladen Jakopović Maja Pokrovac Suradnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?