Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere ruralnog razvoja
  • 10.02.2014. 07:55

Obnoviti selo i omogućiti mladima o(p)stanak

Kojim ćemo mjerama obnoviti hrvatsko selo, kako bi ono pružilo nadu u bolju budućnost i bavljenje poljoprivredom kao osnovnom djelatnosti na kojoj počiva gospodarstvo?

Foto: depositphotos.com, Olga Drozd
  • 1.211
  • 189
  • 0

Čini se kako će Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD), usmjeren na financiranje Programa za ruralni razvoj, koji će u cijelosti tek biti prihvaćen, obuhvatiti i razlike između urbanog i ruralnog načina života, koje su još uvijek prilično očite. U usporedbi s urbanim područjima, sela imaju specifične razvojne potrebe, probleme i prilike koje zahtijevaju različite razvojne pristupe. Loša kvaliteta života, uključujući dostupnost usluga i uvjeta za život i prateće infrastrukture značajno je dovelo do depopulacije i socijalno nepoželjnih iskrivljavanja.

"Bez obzira na nove pomake, mladi i dalje odlaze iz sela. Razlog je jednostavan, nemaju perspektive", kako kaže Ružica Presnec, koja je nositeljica OPG-a. Kada je ona bila njihovih godina, njezina četveročlana obitelj je živjela od obrađivanja 7 ha zemlje, a danas to više nije moguće. Veliki su troškovi proizvodnje i nema tržišta. Potrebno je stoga ponovno stvoriti temelj za razvoj kvalitete društvenog, kulturnog i gospodarskog života u kvalitetnom seoskom okolišu, uz istodoban razvoj gospodarstva.

Mjera predviđena Programom ruralnog razvoja pod nazivom Osnovne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, podrazumijeva razvoj lokalne infrastrukture i lokalnih osnovnih usluga u ruralnim područjima, uključujući i slobodno vrijeme i kulturu, obnovu sela i aktivnosti usmjerene na obnovu i unapređenje kulturne i prirodne baštine sela i ruralnih krajolika, u cilju ostvarivanja potencijala rasta i promidžbe održivosti ruralnih područja.

To bi trebalo omogućiti sljedeće:

  • Očuvanje i razvoj regionalnih identiteta i regionalnih obilježja
  • Ekonomski, prostorno dobro uravnotežen i održivi ruralni razvoj uz zaštitu okoliša, kao jednog od temeljnih načela
  • Kvalitetne uvjete života za cjelokupno ruralno stanovništvo

Prema mišljenju naše sugovornice, trebalo bi i posjetiti lokalna područja i razgovarati s ljudima, da bi se razumjela njihova situacija i uvidjelo kako projekte prilagoditi novom nizu okolnosti.

Prihvatljiva ulaganja i s njima povezani troškovi uključuju

  • Ulaganja u objekte za predškolsko obrazovanje (vrtić), domove za starije osobe i za osobe s posebnim potrebama
  • Objekte za kulturu, sport, slobodno vrijeme kao društveni domovi,vatrogasni domovi, muzeji, turistički i kulturni centri
  • Igrališta (dječja, sportska), sportski tereni i prateći objekti, biciklističke staze, izletišta, rekreacijske zone i kupališta
  • Ulaganje u javne površine (javne zelene površine, pješačke staze, otvoreni odvodni kanali, trgovi, parkovi, pješačke zone, tržnice, stajališta za javni prijevoz, nogostupi, parkirališta
  • Rekonstrukciju i prenamjenu postojećih objekata zgrada javne namjene
  • Izradu i ažuriranje planova za razvoj općina i gradova u ruralnim područjima i njihovih osnovnih usluga te planova upravljanja koji se odnose na područja NATURA 2000 i druga područja visoke prirodne vrijednosti

U ovu podmjeru su uključeni troškovi gradnje, rekonstrukcije, zakup nepokretne imovine, novih strojeva i opreme, kupnja računalnog softvera, troškovi arhitekata, inženjera, naknada za konzultacije, naknade koje se odnose na savjete vezane za okolišnu i ekonomsku održivost, uključujući studije izvedivosti, zatim izrade i ažuriranja planova za razvoj gradova i općina u ruralnim područjima i njihovim osnovnim uslugama, a iako još uvijek ove mjere izgledaju teško ostvarive, svjetlo dana bi trebali ugledati zajedno s Programom ruralnog razvoja. No, njihovo realno ostvarenje bi se trebalo dogoditi u narednih nekoliko godina.

Minimalna vrijednost javne potpore po investiciji (projektu) iznosit će 3.500 €, dok će maksimalna vrijednost iznositi i do 1 mil €, osim za ulaganja u postrojenja za proizvodnju i opskrbu toplinskom i električnom energijom iz obnovljivih izvora energije za javnu uporabu, gdje će maksimalan iznos potpore biti čak 1,5 mil €. Maksimalna vrijednost javne potpore tijekom programskog razdoblja po korisniku u ovoj mjeri iznosit će 3 mil €, prema sadašnjem planu i programu, koji je još uvijek podložan promjenama. "Ako bude i upola od ovoga kako se planira, ako se određeni kritičan iznos novca zaista uloži u obnovu ruralne sredine, to bi mogao biti razlog više mladoj populaciji da ipak svoju budućnost počne zamišljati ovdje".

Ako spomenuto ulaganje ne bude stvaralo značajan neto prihod (značajnim neto prihodom smatra se udio dobiti poslije oporezivanja koji je veći od 25 posto od ukupnih prihoda projekta u bilo kojoj godini trajanja projekta), prema navodima Ministarstva poljoprivrede, javna potpora će iznositi i do 100 posto vrijednosti prihvatljivog izdatka, no ako ulaganje ipak bude stvaralo značajan prihod, javna potpora će u tom slučaju iznositi do 50 posto vrijednosti prihvatljivog izdatka.

Okupiti se predstavlja početak, ostati zajedno napredak, a raditi zajedno uspjeh“.

Foto: depositphotos.com, Olga Drozd


Tagovi

Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Ministarstvo poljoprivrede Potpore Ulaganja Politika ruralnog razvoja Igrališta Regionalni identitet Javne površine Natura 2000 Ružica Presnec Gradnja Rekonstrukcija


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]