Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemlje
  • 08.10.2023. 10:30

Objavljeno 289 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, a u pripremi još 65

Gdje smo s raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 4.466
  • 269
  • 0

Do sada je 289 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 84 tisuća ha, a u pripremi je 65 novih natječaja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Podsjećaju da Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako iste ne raspišu natječaje sukladno propisanim rokovima, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

"Ministarstvo je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo tri natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 20 JLS-ova", stoji u priopćenju. Također navode, da u je odnosu na zadnje izvješće objavljeno sedam natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 10 novih Odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području dvije jedinice lokalne samouprave.

Ponavljaju da se u cilju ubrzanja postupaka aktivno surađuje s jedinicama lokalnih samouprava – održane su radionice, uspostavljen je način elektroničkog odgovaranja na upite JLS u svezi s provedbom natječaja, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama, aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja su u posljednjoj fazi te će u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika.

Odgovori na otvorena pitanja i dodatna tumačenja odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu dostupna su ovdje


Tagovi

Natječaj Zakup poljoprivrednog zemljišta Ministarstvo poljoprivrede Objava natječaja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Panel o budućnosti poljoprivrede, održan danas u Vrpolju, u organizaciji Europske komisije i centra Europe direct Slavonski Brod potrajao je dulje od predviđenog jer je publika imala dosta pitanja i komentara. Obišli smo i nedavno otvoren K... Više [+]