Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PRRRH
  • 21.09.2021. 14:05

Objavljen je Indikativni plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021.

Poseban naglasak stavlja se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje.

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 4.940
  • 384
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Indikativni plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021.

Kako navode, nastavlja se s dodjelom bespovratnih sredstava s ciljem povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. S tim da se poseban naglasak stavlja na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje. Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

"S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta osiguran je iznos od 260 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih gospodarstava osiguravano 140 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od prioriteta Ministarstva poljoprivrede", stoji u priopćenju. 

Također, dodatna sredstva od 200 milijuna kuna usmjerit će se za ulaganja u tovilišta za svinje kao nadogradnja već objavljenog natječaja za reprocentre iz 2020. godine. Uz ovaj natječaj korisnicima će biti na raspolaganju i sredstva za "Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. U pripremi je i natječaj za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice kao odgovor na poremećaje cijena u sektoru ratarstva. Raspoloživa sredstva za ovaj natječaj iznose 150 milijuna kuna.

"Osim ulaganja u poljoprivredu, naglasak će se stavit i na ulaganja u šumarski sektor, na povećanje učinkovitosti, okolišne prihvatljivosti, ergonomije i radnih procesa u predindustrijskoj preradi drva kroz modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme za što je osigurano 147 milijuna kuna", najavljuju dalje. 

Isto tako, dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene poljoprivredne kulture.

Zaključno, kažu, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u digitalne tehnologije koje će se financirati sredstvima instrumenta Europske unije za oporavak od krize uzrokovane širenjem bolesti Covid-19 (EURI sredstva). EURI sredstvima u planu je do kraja 2021. godine (su)financirati projekte u vrijednosti od 651 milijun kuna.

Indikativni plan objave natječaja do kraja 2021. 

Tip operacije

Mjesec 2021.

1.1.2 Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike

listopad

4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (sjemenska i rasadničarska proizvodnja)

6.1.1 Potpora mladim poljoprivrednicima

6.3.1 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava

4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (tovilišta za svinje)

studeni

4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš

4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije

4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice)

4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u opremu za sektor mljekarstva – roboti, izmuzišta)

prosinac

5.2.1 Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala

8.6.2 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva

Tip operacije

Kvartal 2022.

4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima

  • mlijeko
  • meso
  • voće i povrće
  • ostali sektori

I.

4.2.2 Korištenje obnovljivih izvora energije

4.3.1 Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja

8.5.1 Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura

8.6.1 Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima

10.2. Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi

17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka

4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (oprema za navodnjavanje)

II.

4.4.1 Neproizvodna ulaganja vezana uz očuvanje okoliša

6.4.1 Ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija


Tagovi

Indikativni plan Objava natječaja PRRRH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]