Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivna vrsta
  • 02.10.2022. 15:00

Nutrije se šire Europom - slabe riječne nasipe i uništavaju usjeve

Sve više se šire duž riječnih tokova, a uništavaju prirodna staništa autohtonih životinja. Kopaju kanale i grade gnijezda u riječnim nasipima i potkopavaju mostove.

Foto: Depositphotos/magnaura
  • 935
  • 107
  • 0

Invazivne vrste su veliki svjetski problem, a među 100 najčešćih svoje mjesto je pronašla nutrija Myocastor coypus koja vodi porijeklo iz Južne Amerike. Poznata je i pod nazivima barska nutrija, mišji dabar.

Ovaj krupni glodavac uzgajao se na farmama zbog krzna i mesa. Životinje koje su pobjegle s farmi su se naselile u europski biosustav gdje predstavljaju pravu prijetnju po domaći ekosustav. Naseljavaju potoke, rijeke, jezera, močvare.

Veliki glodavac

Svojim izgledom nutrije podsjećaju na ogromne štakore. Dužina tijela s glavom varira od 36 do 65 m, dok je rep dug od 25 do 35 cm. Odrasle jedinke mogu težiti između 4 i 9 kg. Imaju plivaće kožice između prstiju na zadnjim nogama. Krzno je smeđe. Prepoznaje se po narančastim sjekutićima.

Hrane se vodenom vegetacijom, travama, trskom, zeljastim i korjenastim povrćem, šećernom repom, djetelinom, lucernom. Odlični su plivači i ronioci.

Tijekom godine nekoliko put se legu. Ženke dostižu spolnu zrelost s tri do osam mjeseci, a mužjaci između četiri i deset. U jednom leglu može biti između dvoje ili devet mladunaca. U divljini žive do četiri godine, a na farmama šest do osam. Love ih lasice, psi, sove, jastrebovi, mačke, kune.

Opasna invazivna vrsta

Najveća opasnost od nutrija dolazi zbog njihovog načina života. Zbog potrage za hranom uništavaju vodenu vegetaciju i poljoprivredne usjeve.

Ipak, najveća opasnost dolazi zbog kopanja nasipa i pravljenja gnijezda čime narušavaju njihovu stabilnost i povećavaju opasnost od poplava, uništavaju kanale. Odgovorne su za potkopavanje mostova i njihovo urušavanje. Uništava staništa autohtonih životinja, posebno ptica i riba.

Sada je ova životinja naselila veći dio Europe. U Hrvatskoj obitava u slivu Dunava kao i rijeke Mirne u Istri. Odatle se šire na druge rijeke i potoke koji se u njih ulijevaju. Prvi put je zabilježena još davne 1936. godine u Međimurju, a do danas se udomaćila i može se vidjeti u gradskim sredinama kroz koje protječu rijeke ili su u blizini riječnih površina.

U Bosni i Hercegovini je primijećena na području Save odakle se širi na njene pritoke. Lovci iz Kozarske Dubice su 2007. godine ulovili nutriju na području Une, a od tada je zabilježeno njeno prisustvo i na drugim pritokama Save.

U Srbiji se rasprostranjenost veže za Dunav, a zabilježene su pojave nutrija na području grada Beograda. Prisutne su na ušću Velike Morave, zatim na Mlavi, Peku, ali i drugim vodenim tokovima.

U Europi najveće štete čini u Italiji. Piero Genovesi, iz Ministarstva za zaštitu okoliša, je naveo da ovu zemlju štete od nutrija koštaju četiri milijuna eura.


Tagovi

Nutrija Invazivna vrsta Myocastor coypus Opasnost od poplava Izgled nutrije Veliki glodavac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Podravskoj Moslavini još uvijek traže nekoliko svinja koje su pobjegle nakon jučerašnjeg prevrtanja kamiona koji je prevozio oko 150 grla iz Pačetina u klaonicu u Čakovec.