Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojivo budućnosti
  • 14.05.2023. 18:00

Novo gnojivo - ubrzava rast biljaka za 1,5 puta?

Dodavanje mikrodoza ovog spoja u vodu za navodnjavanje značajno ubrzava rast biljaka, tvrde ruski znanstvenici

Foto: Depositphotos/burakhuy
  • 855
  • 89
  • 0

Ruski znanstvenici sa Sveučilišta znanosti i tehnologije razvili su novu vrstu gnojiva koje može ubrzati rast biljaka za 1,5 puta, piše Izvestija.

Nanočestice legure četiri elementa

Sastoji se od nanočestica legure bakra, kobalta, nikla i željeza. Dodavanje mikrodoza ovog spoja u vodu za navodnjavanje značajno ubrzava rast biljaka.

Rezultati eksperimenata pokazuju da se visina izdanaka potočarke povećala za 12 posto, uljane rotkvice za 50, a njihova težina je povećana za 20 posto. Upotreba gnojiva usporava aktivnost štetnih bakterija, što omogućava odbacivanje antibiotika.

Ekološki sigurno?

Navodno je tehnologija proizvodnje ekološki sigurna i ne zahtijeva velike financijske troškove. Znanstvenici su dobili leguru navedenih elemenata jednostavnom metodom sagorijevanja. Nitrati metala i neki drugi sastojci otopljeni su u destiliranoj vodi. Smjesa je osušena da bi se formirala masa nalik gelu, a zatim zagrijana. Na kraju je formiran čvrsti nanoprašak. 

Tvrde da je ovakav način proizvodnje praktički lišen štetnih emisija, jednostavan za korištenje i jeftin, što će minimizirati troškove proizvodnje novog gnojiva. Stručnjaci ovo gnojivo predstavljaju kao tehnologiju budućnosti.


Tagovi

Nanočestice Prihrana biljaka Gnojivo budućnosti Novo gnojivo Eko gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]