Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.10.2019. 15:00

Novim nacionalnim sustavom edukacije do održive uporabe pesticida

Cilj koji se namjerava postići je poboljšanje provedbe nacionalnih odredbi Zakona u praksi, a posebno u području održive uporabe pesticida – postizanje održive poljoprivredne proizvodnje sa što manjom i učinkovitijom primjenom pesticida.

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 314
  • 24
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o održivoj uporabi pesticida

Opis savjetovanja: U skladu s odredbom članka 11. stavaka 1. i 2. Zakona o procjeni učinaka propisa ("Narodne novine" broj 44/17.) Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu.s Obrascima Prethodne procjene za svaki od planiranih nacrta zakona. U skladu s odredbom članka 11. stavka 3. istog Zakona propisano je da se za Prijedlog plana s Obrascima Prethodne procjene provodi savjetovanje u trajanju od 15 dana te je Ministarstvo poljoprivrede postupilo sukladno navedenom. 

Kako navode, nadzorom poljoprivredne inspekcije utvrđen je veliki broj nepravilnosti u radu provoditelja izobrazbe i ispitnih stanica. U trenutno postojećim Zakonskim odredbama ne postoji pravna osnova za donošenje propisa kojim bi bilo moguće ispraviti i poboljšati nepravilnosti koje u ovom trenutku predstavljaju problem kakao provoditelju tako i donosiocu propisa. Nakon donošenja Zakona nastupile su i promjene u reorganizacijskom dijelu sudionika provoditelja odredbi Zakona,  e je stoga nužno i njihovo usklađivanje.

Cilj koji se namjerava postići je poboljšanje provedbe nacionalnih odredbi Zakona u praksi, a posebno u području održive uporabe pesticida – postizanje održive poljoprivredne proizvodnje sa što manjom i učinkovitijom primjenom pesticida.

Uvođenjem i uspostavljanjem novog nacionalnog sustava edukacije (drugačije izobrazba svih vidova korisnika pesticida i strogo kontrolirane primjene putem strojeva za primjenu pesticida) korisnika u svim segmentima direktno povezane poljoprivredne proizvodnje doći će do postizanja konačnog cilja  - održive uporabe pesticida.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.10.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o održivoj uporabi pesticida Javno savjetovanje Pesticidi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs