Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.11.2008.

Novih milijun hektara obradivih površina

GSV podržao Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sindikati se ne slažu s rješenjem da lokalne jedinice odlučuju o načinu raspolaganja zemljištem i o tome koje će ići u zakup

  • 583
  • 27
  • 0

Povećanje obradivih površina za milijun hektara, okrupnjavanje zemljišta i sprječavanje manipulacija glavni su ciljevi Prijedloga novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je u ponedjeljak prihvatilo Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Zakonom se regulira prodaja i zakup državnog zemljišta i njegovo davanje u koncesiju, a taj posao obavljat će Agencija za poljoprivredno zemljište. Da bi što više poljoprivrednog zemljišta bilo obrađeno, uvest će se oštre kazne za vlasnike ili zakupnike koji ne obrađuju zemlju.

Ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva Božidar Pankretić kazao je kako je u sadašnjim uvjetima, kada je cijena hrane porasla, nedopustivo da Hrvatska ima neobrađena zemljišta. U funkciju poljoprivrede možemo staviti još milijun hektara zemljišta.

Prijedlog zakona Vlada bi trebala u Sabor poslati ovaj tjedan, a Agencija bi trebala biti osnovana u roku od šest mjeseci. Sindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić kazao je da se sindikati protive prodaji državnog zemljišta, jer smatraju da se time neće omogućiti okrupnjavanje zemljišta i smanjenje neobradivih površina, nego kao jedino rješenje vide zakup i koncesiju.
Sindikati se ne slažu s rješenjem da lokalne jedinice odlučuju o načinu raspolaganja zemljištem i o tome koje će ići u zakup, a Ribić je upozorio da bi zakonom poljoprivredni kombinati mogli ostati bez dijela zemljišta koje trenutno imaju u zakupu.

Predsjednik GSV-a i predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić upozorio je da je u prvoj polovici godine uvezeno hrane u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara, što je 36 posto više u odnosu na lanjsko razdoblje.

Pankretić je objasnio da u ovom trenutku Hrvatska ne može nadomjestiti cijeli uvoz hrane jer naša poljoprivredna proizvodnja još nije toliko konkurentna. »Nužne su investicije, znanje i nove tehnologije«, poručio je Pankretić.
Marijan Lipovac

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]