Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 08.04.2016. 10:30

Novih 9 tisuća navodnjavanih hektara

Romić je najavio kako je za očekivati da u narednih 10 godina bude navodnjavano približno 60 tisuća hektara.

  • 623
  • 82
  • 0

Ova kanalska mreža služi za reguliranje viška vode. Sustav vodu može uzimati iz Dunava u kanale, kao i obratno, kada je to potrebno. Kada cijela mreža i sve ustave budu završene, onda je u pitanju novih pet tisuća hektara namijenjenih navodnjavanju. Očekuje se da će veći dio biti završen krajem lipnja, a ostatak također tijekom ljeta.

Tada će postojati uvjeti da poljoprivrednici mogu ugraditi svoje sustave navodnjavanja na tu mrežu, rekao je Davor Romić, Ministar poljoprivrede, obilazeći radove uz beljske parcele.

Prije toga primilo ga je vodstvo općine Kneževi Vinogradi gdje se i nalazi kompletan sustav. Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski na samim kanalima je istaknuo važnost ovakvih investicija kako bi došlo i do promjene sjetvene strukture i kako bi se nosilo s klimatskim promjenama.

Uskoro novih devet tisuća navodnjavanih hektara u Slavoniji i Baranji

Davor Bošnjaković, predsjednik Uprave Belja d.d. istaknuo je kako je u toj tvrtki za sada u funkciji sistem koji navodnjava stotinjak hektara, ali čim mreža bude puštena u rad, u cijelosti će navodnjavati sve površine, a to je negdje oko 1.500 hektara koje su uz pripadajuće kanale. Kako se da zaključiti iz razgovora i s izvođačima radova i predstavnicima Vlade, za očekivati je da dio bude već i ovoga ljeta u funkciji.

Kišna krila na Belju

Sustav navodnjavanja Baranja za izvor vode koristi izgrađeni lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac, koji se sastoji od 12 propusta i 41 ustave koje će zadržavati vodu u kanalskoj mreži iz koje će se voda koristiti za navodnjavanje potencijalnih 5.000 ha. Vrijednost investicije Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac: 102 milijuna kuna (95% HV; 5%.MP). Vrijednost investicije sustava navodnjavanja: oko 24,5 milijuna kuna (40% MP, 40% HV i 20% Osječko-baranjska županije).

Ministar Davor Romić obišao aktualna gradilišta sustava navodnjavanja

U jutarnjim satima Romić je bio i u posavskom području Slavonije i Baranje gdje je nadgledao napredak nacionalnog pilot projekta navodnjavanja Biđ-bosutskog polja koji je najveći infrastrukturni projekt u sklopu NAPNAV-a, koji u prvoj fazi obuhvaća izgradnju dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje u duljini od 14,7 km, čijom će se izgradnjom, osim direktnog izvora vode za navodnjavanje za oko 4.000 ha poljoprivrednih površina u području kanala, osigurati i dohranjivanja dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i umjetnih vodotoka čime će se osigurati preduvjeti za izgradnju više sustava navodnjavanja, ukupnog obuhvata 2.710 ha, koji se planiraju na tom području i za koje je već izrađena studijska i projektna dokumentacija više razina.

12.5 kilometara je kanalske mreže

Isto tako, osigurat će se i dostatne količine vode za nesmetan rad postojećih sustava navodnjavanja, a osim razvoja navodnjavanja ovaj objekt ima značajan utjecaj na cjelokupni vodni režim ovog slivnog područja. Ukupna vrijednost investicije izgradnje dovodnog melioracijskog kanala je oko 491 milijuna kuna, od čega je do kraja 2015. godine realizirano 443 milijuna kuna (DP/MP 73%; HV 27%).

U narednih 10 godina navodnjavat će se 60 tisuća hektara

Na pitanje novinara kako po njemu teku svi ti radovi, Romić je odgovorio da je to sve u planu NAPNAV-a te kako je za očekivati da u narednih 10 godina bude navodnjavano približno 60 tisuća hektara. Na podpitanje novinara nije li to predugo razdoblje, odgovorio je da nije, i da je u naprednim zemljama EU navodnjavano 10% površina. A upravo tih 60 tisuća bi i kod nas bilo u tom omjeru. Sada navodnjavamo, kako je rekao oko 18 tisuća hektara.

Treća lokacija je sustav Navodnjavanja Kapinci-Vaška vrijedan je 81 milijuna kuna. Financira ga Ministarstvo poljoprivrede (99%) i Virovitičko-podravska županija (1%), a Hrvatske vode komisiono vode projekt u ime i za korist županije. Izvor vode je rijeka Drava, a sustav čine crpna stanica i tlačna distribucijska mreža istok i zapad. Obuhvat sustava je 1.260 ha.


Fotoprilog


Tagovi

Navodnjavanje Kanal Mreža Davor Romić Ministar poljoprivrede Belje d.d. Davor Bošnjaković Željko Kraljićak


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!