Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izbori u HPK
  • 15.03.2022. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Novi stari predsjednik - na čelo HPK ponovo izabran Mladen Jakopović

Rad Komore mora se više spustiti među male poljoprivrednike. U mandatu želim osnažiti županijske ogranke koji će biti dostupni svakom proizvođaču, izjavio je novoizabrani predsjednik.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 663
  • 202
  • 0

Krovno udruženje hrvatskih poljoprivrednika HPK i u iduće će četiri godine voditi dosadašnji predsjednik Mladen Jakopović.   

Odlučio je tako danas novi saziv skupštine Hrvatske poljoprivredne komore na kojemu je bilo nazočno 57 od 62 ukupno izabrana delegata. 

Naime, kandidirali su se dosadašnji predsjednik M. Jakopović iz Varaždinske županije, Mato Brlošić iz Osječko-baranjske te Miško Šklempe poljoprivrednik iz Sisačko-Moslavačke županije.

Na izbornoj skupštini bila je i ministrica poljoprivreda Marija Vučković koja je istaknula kako je Ministarstvu i Vladi od izuzetne važnosti da Hrvatska ima snažnu, neovisnu i dobro organiziranu Komoru.

"Raduje me što u novom sastavu vidim puno mladih poljoprivrednika, a posebno mi sigurnost i vjeru daje i to što je među novim članovima vaše skupštine sada i dosta poljoprivrednica, što je dobar trend“, naglasila je.

Poljoprivreda je za Hrvatsku strateška djelatnost, naglasila je te izrazila vjeru da će i dalje dobro surađivati jer su i u zadnje dvije i pol godine zajedno donijeli strategiju poljoprivrede do 2030. godine, te Strateški plan za novo Programsko razdoblje ZPP-a.

Moramo se spustiti među poljoprivrednike

"U idućem mandatu, koji ste mi povjerili, borit ćemo se za bolju i modernu poljoprivredu jer je njezina budućnost u našim rukama. Hrvatskoj poljoprivredi potrebne su snažne investicije" izjavio je Jakopović. Dodao je da kasnimo za brojnim članicama EU jer smo naknadno ušli na zajedničko tržište, a niska razina investicija uvjetovalo je da je domaća poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU.

"Ova sadašnja situacija, koju imamo u Europi od nas zahtijevaju da osiguramo prehrambenu suverenost i sigurnosti", naglasio je.

Kako je dodao, kroz Strateški plan pametnim planiranjem potrebno je sve investicijske mjere usmjeriti na sektore koji mogu biti poluga budućeg razvoja i dostizanja cilja o podizanju vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna do 2022. godine.

Nazočnim je članovima skupštine najavio i zalaganje za snažniju promociju domaćih proizvoda, poticanje udruživanje poljoprivrednika i okretanje izvozu, kao i snažniju prisutnost na terenu.

Objavljeni rezultati utrke za delegate, tko je izabran u Skupštinu HPK?

"Rad HPK mora se više spustiti među male poljoprivrednike. U mandatu želim osnažiti županijske ogranke koji će biti dostupni svakom poljoprivredniku", istakno je. Kako kaže, jedan od načina je da se u Komoru uvede i spoji Savjetodavna služba kao snažna poluga prijenosa znanja i educiranja poljoprivrednika.

"Znanje je ključ razvoja poljoprivrede, a ono je često podcijenjeno i loša je suradnja struke, fakulteta i poljoprivrednika na terenu. Svaki član skupštine mora organizirati svoje podružnice kako bi informacije o našem radu došle do svakog proizvođača", kazao je Jakopović zaključivši da se ne smije od Komore napraviti interesno udruženje koje je u funkciji pojedinaca, nego mora biti na usluzi svima.


Tagovi

HPK Izbori Mladen Jakopović Predsjednik


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.