Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 21.09.2015. 18:00

Novi pravilnik o doniranju hrane!

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je pravilnik o načinima doniranja hrane, koji će spriječiti nepotrebno bacanje zdrave hrane, ukinuti PDV na donacije i još niz novosti. Građani se pozivaju da daju svoje prijedloge i mišljenja, kako bi konačna verzija pravilnika bila što kvalitenija.

Foto: depositphotos.com/vladteodor
  • 290
  • 76
  • 0

Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje nakon posljednje sjednice povjerenstva, upućen je na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću putem e-savjetovanja koje će trajati zaključno s 05. listopada 2015. godine.

“Stoga pozivamo zainteresiranu javnost da nam, putem za to predviđenih obrazaca, dostavi svoja mišljenja i prijedloge, kako bi konačan tekst pravilnika bio kvalitetan put prema uspostavi sustava koji će svima biti na pomoći“ poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Donatori hrane više za svoje donacije neće plaćati PDV od 25%

Ovim pravilnikom će se po prvi put u Hrvatskoj uspostaviti sustav doniranja hrane i hrane za životinje odnosno osigurati da donirana hrana doista dođe do onih kojima je potrebna. Sustav predviđa i značajno smanjenje uništavanja i bacanja hrane te bolju zaštitu okoliša.

Iako broj siromašnih građana iz dana u dan raste, u Hrvatskoj se, prema procjenama, godišnje uništi oko 400 tisuća tona upotrebljive hrane, vrijedne između tri i četiri milijarde kuna, jer je proizvođačima i trgovačkim lancima to jeftinije, nego je donirati i platiti 25% PDV-a. Riječ je o hrani koja je potpuno zdrava, ali proizvođači ili trgovački lanci procjene da je, zbog velikih zaliha, ili sitnih oštećenja na ambalaži, neće prodati. Jedna od novosti, prema novom pravilniku, bit će i ta da proizvođači i trgovački lanci, koji odluče donirati hranu kojoj rok trajanja istječe za sedam do 30 dana, na te donacije više neće plaćati PDV od 25%.

Viškove zdrave hrane dobivat će humanitarne ustanove

Doniranje hrane kojoj istječe rok trajanja prijavljivat će se Banci hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, koje će je prema potrebama rasporediti socijalnim zadrugama te podružnicama Caritasa i Crvenoga križa.

Prijedlog pravilnika s obrascem za mišljenja i prijedloge, nalazi se na ovoj web adresi.

Foto: depositphotos.com/vladteodor95


Tagovi

Pravilnik Doniranje hrane E-savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Hrana za životinje Bacanje hrane Zaštita okoliša Siromašni građani Proizvođači Trgovački lanci Zalihe Oštećenja ambalaže Banka hrane Caritas Crveni križ


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.