Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi proizvodnje biodizela
  • 29.04.2018. 18:00

Novi paketi energetskih zakona u EU i Hrvatskoj riješit će problem proizvodnje biodizela?

Biodizel Vukovar jedna je od tri bioenergane u Hrvatskoj koja je s radom počela 2008. zapošljavajući oko 40 uglavnom visokostručnih djelantika proizvodeći godišnje prosječno 40.000 litara biogoriva. Već dvije godine Bioidizel Vukovar ne radi zbog nerentabilnosti, odnosno neusklađenosti zakonskih propisa Republike Hrvatske.

Foto: Pixabay/2204574
  • 919
  • 50
  • 0

Biodizel Vukovar jedna je od tri bioenergane u Hrvatskoj koja je s radom počela 2008. zapošljavajući oko 40 uglavnom visokostručnih djelantika proizvodeći godišnje prosječno 40.000 litara biogoriva. Već dvije godine Bioidizel Vukovar ne radi zbog nerentabilnosti, odnosno neusklađenosti zakonskih propisa Republike Hrvatske. U vukovarsku bioenerganu uloženo je 30 milijuna eura prije 10 godina, u vrijeme najveće energetske krize, kada su se svuda tražili zamjenski i ekološki prihvatljiviji izvori. Vremena su se promijenila, a cijena običnog dizela drastično je pala u odnosu na biodizel, što je utjecalo na njegovu rentabilnost, a što je dalje utjecalo na zatvaranje vukovarske, kao i ostale dvije hrvatske bioenergane, one u Karlovcu i Ozlju.

Ivan Corn, direktor Biodizela Vukova rekao je kako nije bilo zakonske podloge da bi naftni distributeri umješavali biogoriva. Tvrtka Biodizel zadnje je litre sirovine od uljane repice i palminog ulja preradila još u drugoj polovini 2016. Od tada skupi pogon s kontrolnom sobom i laboratorijem stoji netaknut propadajući i kaskajući za međunarodnom konkurencijom.

"Ukoliko se donesu izmjene i dopune zakona da bude interesantno natftnim distributerima da umješavaju biodizel, tada postoji mogućnost da se to ponovno pokrene", rekao je Corn.

Novi paketi energetskih zakona u EU

Zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš rekao je kako: "Hrvatska nije ostvarila ciljeve koji su postavljeni u ciljevima proizvodnje biogoriva, ali ima velike potencijale. Moja zadaća je da vidimo što se može učiniti. Donose se novi paketi energetskih zakona u EU, oni su sada u fazi usklađivanja."

Biorafinerije može spasiti samo izravan utjecaj države i njenog zakonodavstva koje bi trebalo propisati subvencije za proizvodnju biodizela te uvođenje opcije miješanja biodizela s običnim dizelom.

Bilancirati ciklus hraniva

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede rekao je da je "sada kroz zakon o uzgoju drvenastih kultura kratkih ophodnji koji je donešen i stupio na snagu u veljači ove godine namijenjeno za tla nižih kvalitativnih klasa koja nisu namijenjena za uzgoj prehrambenih usjeva. Dakle, radi se o tzv. ostalim poljoprivrednim tlima, poljoprivredno-šumskim tlima i šumskim tlima koja su namijenjena za uzgoj kultura kratkih ophodnji za uzgoj biomase. Dakle, u tom cilju Ministarstvo uređuje sustav za proizvodnju biomase, ali moram napomenuti da je i dalje prioritet proizvodnja hrane i zaustaviti negativne trendove u proizvodnji hrane u pojedinim sektorima, a proizvodnja biomase i dobicanje energije od biomase svakako predstavlja jedan značajn segment diverzifikacije u poljoprivredi i mogućnost dodatne zarade za naše poljoprivredne proizvođače.

Moramo uzeti u obzir da sve te žetvene ostatke koje odnosimo sa tla na taj način osiromašujemo, pa je bitno bilancirati ciklus hraniva, što znači da moramo uzeti u obzir količinu hraniva koju iznosimo ukupnim biološkim prinosm iz tla i onim dijelom prinosa koji koji koristimo za ishranu te preostalim dijelom biološkog prinosa."

Više o problemima proizvodnje biogoriva u Hrvatskoj pogledajte u video prilogu:


Tagovi

Biodizel Vukovar Biogorivo Zakon Zemljište Kulture kratkih ophodnji Žetveni ostaci Energija Biomasa


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer