Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz hrane
  • 19.12.2021. 18:00

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula europske proizvođače

Pravila su prekasno objavljena, nisu još uvijek jasna, a proizvođači imaju velikih problema s registracijom na web stranici kineske carine.

Foto: Depositphotos/soleg
  • 337
  • 37
  • 0

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula su proizvođače iz Europe. Naime, kineska carinska uprava je objavila pravila o sigurnosti hrane u travnju prema kojima se svi objekti za njezinu proizvodnju, preradu i skladištenje u inozemstvu moraju registrirati do kraja godine kako bi njihova roba mogla pristupiti kineskom tržištu.

Detaljne procedure koje objašnjavaju kako doći do potrebnih registracijskih kodova objavljene su tek u listopadu, dok je web stranica za firme kojima je dopuštena samoregistracija objavljena prošlog mjeseca.

Kako Reuters javlja, europski proizvođači se trude poštovati kineske propise o hrani i pićima, a mnogi se boje da njihova roba neće moći ući na ogromno tržište poslije 1. siječnja.

Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede USA ovaj uvoz u Kinu je porastao posljednjih godina i u 2019. godini vrijedio je 89 milijardi dolara što je svrstava u šest najvećih uvoznika hrane. Mjerama se nastoji uspostaviti bolji nadzor na veliku količinu hrane koja stiže u tamošnje luke i istovremeno se odgovornost za njezinu sigurnost prebacuje na proizvođače, a ne na vladu.

Zatražena pojašnjena

Tijekom godine Europska unija je poslala četiri pisma carini tražeći više pojašnjenja i više vremena za usklađivanje sa novim propisima, istaknuo je Damien Plan, savjetnik za poljoprivredu u Delegaciji EU u Pekingu.

Opća carinska uprava Kine (GACC) se složila da bi se pravila trebala primjenjivati ​​samo na robu proizvedenu na dan ili nakon 1. siječnja, a pri tome bi se odobrila odgoda za proizvode koji su već isporučeni. Međutim, nema službene obavijesti o tom pitanju.

Radi li se o uvozničkoj barijeri?

Hrana koja se uvozi već je na udaru novih mjera. Uočljiva su velika kašnjena u carinjenju smrznute i one koja je u režimu hlađenja, prvenstveno zbog testiranja na korona virus i dezinfekcije.

"Do sada nismo imali ovako zahtjevne mjere što se tiče hrane", rekao je Andy Anderson, izvršni direktor trgovačke grupe koja promiče američki izvoz. On je nova pravila opisao kao "trgovinsku barijeru".

Proizvođači su mogli registrirati objekte za hranu niskog rizika na web stranici koja je pokrenuta u studenom, ali ona nije uvijek bila u funkciji. Pravila se primjenjuju samo na objekte koji proizvode gotove proizvode za izvoz u Kinu, ali pružaju malo fleksibilnosti za promjenu izvora ili oznaka.

"Web stranica za sada radi bez problema na kineskom jeziku, ali je engleska verzija za sada još uvijek probna", rekao je Li Xiang, voditelj poslovnog razvoja u Chemical Inspection and Regulation Services Ltd (CIRS) Europe, koji pomaže firmama u procesu registracije.

Zanimljivo je da se u ovom trenutku nijedan irski proizvođač viskija nije uspio registrirati uz pomoć CIRS Ireland, rekao je Li.

Europskim proizvođačima je nejasno što će biti ako roba stigne bez potrebnih registracijskih kodova zalijepljenih na ambalažu. Za sada kineske vlasti daju uvjeravanja da to u početnom periodu neće biti problem.


Tagovi

Uvoz hrane Kina Uvoz u Kinu Sigurnost hrane Gotovi proizvodi Pravila Carina Barijera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]