• Ponovna uporaba vode
  • 07.12.2019. 09:00

Nova EU pravila minimalnih zahtjeva za ponovnom uporabom vode u poljoprivredi?

Trenutno je praksa ponovne uporabe vode uspostavljena u samo nekoliko država članica i djeluje znatno ispod njezinog potencijala

Foto: Pixabay/feraugustodesign
  • 250
  • 19
  • 0

Nova pravila, koja je Komisija predložila u svibnju 2018., postavit će usklađene minimalne zahtjeve kakvoće vode za sigurnu ponovnu uporabu pročišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje u poljoprivredi.

"Ovim privremenim sporazumom opremamo EU snažnim alatom za rješavanje nekih izazova koje postavljaju klimatske promjene. Zajedno s mjerama za uštedu vode i djelotvornošću, upotreba reciklirane vode u poljoprivrednom sektoru može igrati važnu ulogu u rješavanju vodnog stresa i suše, istovremeno u potpunosti jamčeći sigurnost naših građana", rekao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Daljnje pročišćavanje voda za nove parametre kvalitete

Trenutno je praksa ponovne uporabe vode uspostavljena u samo nekoliko država članica i djeluje znatno ispod njezinog potencijala. Novodogovorena pravila olakšat će i potaknuti primjenu ove korisne prakse koja poljoprivrednicima u EU može osigurati predvidljiviju opskrbu čistom vodom i pomoći im da se prilagode klimatskim promjenama i ublaži njen utjecaj. Postavljanjem minimalnih zahtjeva, nova pravila osigurat će sigurnost prakse i povećati povjerenje građana u poljoprivredne proizvode na unutarnjem tržištu EU. Ovaj usklađeni pristup također će olakšati nesmetano funkcioniranje unutarnjeg tržišta poljoprivrednih proizvoda i stvoriti nove poslovne mogućnosti za operatere i pružatelje tehnologije.

Prema novom zakonodavstvu, obrađene gradske otpadne vode, koje su već podvrgnute određenim postupcima prema pravilima Direktive o obradi komunalne otpadne vode, podvrgnut će se daljnjem pročišćavanju kako bi se udovoljilo novim minimalnim parametrima kvalitete i tako postale pogodne za upotrebu u poljoprivredi.

Privremeni sporazum sada moraju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće EU. Nakon odobrenja, Uredba će biti objavljena u Službenom listu Europske unije i stupila bi na snagu 20 dana kasnije.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Pročišćena voda Navodnjavanje Poljoprivreda Otpadne vode Ponovna uporaba vode EU


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Claas Arion 550 Cebis (160 KS)
#SatenskoZeleni #ClaasServis