Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplinska postrojenja
  • 09.07.2013.

Nova bioplinska postrojenja Agrokora gradit će se u Slavoniji

Nexus i Prosperus FGS ulažu u bioplinski biznis Agrokora

Foto: RGBStock.com
  • 2.590
  • 128
  • 0

Nakon što je prije nešto manje od godinu dana Agrokor otvorio prvo bioplinsko postrojenje (Gradec), na pomolu je nova faza u razvoju tog biznisa-ovaj put na području istočne Slavonije.

Ulagački će je, prema svemu sudeći podržati Nexus i Prosperus, dva od pet fondova za gospodarsku suradnju. Kako doznajemo, Nexus i Prosperus su trenutno u fazi dubinskog snimanja, za što su od svojih ulagača ishodili prethodnu suglasnost. Marko Makek, član Uprave Nexusa, potvrdio nam je tek da su u tijeku određene pripremne radnje vezane uz taj projekt, ali da je još prerano govoriti o detaljima. Konačna odluka očekuje se nakon godišnjih odmora. Budući da su tvrtke iz sustava Agrokor ujedno i ulagači u FGS-ove, pa i u Nexus, nameće se pitanje povezanosti i glasovanja. Za takve situacije primijenuje se pravilo da se prilikom odlučivanja o projektu na razini Povjereničkog odbora fonda oni koji predstavljaju povezane osobe isključuju iz glasovanja.

To je, uostalom, bio i slučaj s mirovinskim fondovima prilikom odlučivanja o ulaganju FGS-a u Dalekovod. Prvo bioplinsko postrojenje Agrokora investicija je koju je koncern realizirao u suradnji sa slovenskom tvrtkom GH Holding. Vrijednost tog ulaganja bila je 55 milijuna kuna, s tim da je, kako su isticali u Agrokoru, u čitav kompleks Gradec, koji uključuje dvije farme i bioplinsko postrojenje, uloženo ukupno 170 milijuna. Logika novog bioplinskog projekta očito je ista kao i kod Gradeca: time se najprikladnije zbrinjavaju razne organske sirovine iz kojih nastaju tri proizvoda - organsko gnojivo te toplinska i električna energija.

U proizvodnji bioplina koristi se svinjska gnojovka kao dominantna sirovina kojom se energana opskrblje iz (obližnje) farme, a ostatak sirovine pribavlja se od kooperanata iz različitih područja prehrambene proizvodnje. Osim električne energije koja se isporučuje u nacionalnu mrežu te toplinske energije za zagrijavanje fermentora i grijanje nastambi na farmama, važna funkcija takvih postrojenja je sušenje tzv. digestata koji se koriste kao organsko gnojivo i zamjena su za mineralna gnojiva.

Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Bioplinska postrojenja Agrokor

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima