Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRI
  • 13.02.2022. 16:30

Norbert Lins se zalaže za alternative i novi genetski inženjering

Planovi za smanjenje pesticida mogu biti uspješni samo ako poljoprivrednici imaju pristup alternativama – uključujući takozvani novi genetski inženjering, kaže novi stari predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta

Foto: Facebook/NorbertLins
  • 158
  • 36
  • 0

Za predsjednika Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI) prošlog tjedna ponovo je izabran Norbert Lins i na toj funkciji će biti do 2024. godine. U fokusu njegova novog mandata bit će ciljevi strategije "Od polja do stola" te implementacija reformirane verzije Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja je dogovorena prošle godine.

Alternative do 2030.

U intervjuu za Euractiv istaknuo je da se zalaže za nove tehnike: "Planovi za smanjenje pesticida mogu biti uspješni samo ako poljoprivrednici imaju pristup alternativama – uključujući takozvani novi genetski inženjering. Ne radi se o inzistiranju na trenutnom obliku upotrebe pesticida već o pitanju: možemo li poljoprivrednicima pokazati alternative do 2030. godine?"

Europska unija prema ovoj strategiji želi prepoloviti upotrebu kemijskih sredstava i štetne efekte do tog perioda. Zbog toga će Europska komisija do kraja ožujka revidirati Direktivu EU o održivoj upotrebi pesticida (SUD). To će biti prvi veliki zakonski prijedlog koji će biti predstavljen kao dio strategije.

Razvoj novih sorti

Također, Lins je izjavio da se mora promovirati razvoj i odobrenje bioloških sredstava za zaštitu bilja, takozvanih pesticida niskog rizika, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima ponudile alternativne opcije.

Smatra da treba otvorenije raspravljati o napretku novih tehnologija uzgoja, jer bi, primjerice, razvoj novih sorti u vinogradarstvu i uzgoju jabuka, koje su otporne na gljivice, mogao doprinijeti korištenju manjeg broja fungicida.

Frans Timmermans podržava novu genomsku tehniku?

Farmeri će morati razmotriti nove sheme podrške u svom planiranju uzgoja za 2023. već ovog ljeta, jer se ne može očekivati odobrenje prvih planova do rujna, napominjući da ni taj datum nije zagarantiran za one koji su dostavljeni sa zakašnjenjem.


Tagovi

Norbert Lins Odbor za poljoprivredu AGRI Farm to Fork Od polja do stola Genetski inženjering


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]