Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitne ograde
  • 04.06.2021. 07:30

Njemačku pokrajinu od ASK-a zaštitile ograde? Zemljoposjednicima 70 centi po metru

Bez aktivnog sudjelovanja lokalnih poljoprivrednika ovaj projekt nikada ne bi bio proveden, istaknuo je ministar poljoprivrede savezne pokrajine Mecklenburg-Zapadno Pomorje, dr. Till Backhaus.

Foto: Depositphotos/johan10
  • 247
  • 353
  • 0

Njemačka savezna pokrajina Mecklenburg-Zapadno Pomorje u rekordnom je vremenu izgradila 62,4 kilometara dugu ogradu kako bi zaštitila svoju divljač od virusa afričke svinjske kuge (ASK) duž granice s Poljskom.

Redovite kontrole na tom području obavlja Državna agencija za šumarstvo, koja provjerava sprječava li ograda dolazak divljih svinja. "Ona je važan element za prevenciju od ASK-a", izjavio je ministar poljoprivrede te pokrajine, dr. Till Backhaus za top agrar.

Kaže da je ograda pored mnogih drugih epidemioloških i higijenskih mjera osigurala da epidemija još nije izbila na njihovom području te da je njihova odluka bila isprava.

Vlasnicima 70 centi po metru ograde

Tamošnja je Vlada uložila više od milijun eura za postavljanje. S konstruiranjem su započeli u srpnju prošle godine, a radove završili do kraja rujna. 

"To je bilo moguće samo zato što su vlasnici zemljišta pristali na gradnju", rekao je Backhaus istaknuvši kako bez njihovog aktivnog sudjelovanja i lokalnih poljoprivrednika ovaj projekt nikada ne bi bio proveden. Trenutno se priprema dogovorena naknada za vlasnike koji će godišnje dobiti 0,70 eura po metru ograde koji se nalazi na njihovom posjedu. Mjerenja su završena, a isplata je krenula 1. lipnja.

"Od početka je bilo važno da unatoč barijeri, poljoprivredno i šumarsko gospodarenje te turistička upotreba staza i dalje budu mogući", napomenuo je ministar. No, kaže da su inspekcije, nažalost, utvrdile da pojedinci nisu za sobom zatvarali ogradu što je omogućilo svinjama da uđu u državu. "S obzirom na prijetnju koju predstavlja ova bolest, molim prolaznike i mještane da ih dobro zatvaraju", poručio je.


Tagovi

Njemačka ASK Ograda Poljska Divlje svinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]