Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna sela
  • 05.11.2022. 07:30

Njemačka ulaže u pametna sela - a gdje je internet?

Tele-liječnik i platforma za dijeljenje automobila, neke su od tema o kojima se raspravlja u sklopu njemačkog projekta za razvoj ruralnih područja

Foto: Depositphotos/izanbar
  • 198
  • 65
  • 0

Njemačka sve više ulaže u razvoj pametnih sela, a što prema Europskoj mreži za ruralni razvoj (ENLR) podrazumijeva revitalizaciju ruralnih područja putem digitalnih i, u nekim slučajevima, društvenih inovacija. Povjerenik za poljoprivredu EK, Janusz Wojciechowski rekao da je ovakav potez ključan za razvoj tih područja, navodi Euractiv.

"Pametna sela su ključno sredstvo politike za stvaranje potencijala naših ruralnih zajednica", izjavio je. 

Razvoj ovakvog pristupa bi značio uključivanje čitavog niza mjera. Digitalni alati bi se koristili za poboljšanje usluga od općeg interesa, a korištenje online platformi za promoviranje demokratskog udjela u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Komisija kroz dva paralelna projekta Smart Rural 21 i Smart Rural 27 potiče razvoj takvih sredina.

Tele-liječnik i dijeljenje automobila

Veliki iskorak u razvoju je napravila Njemačka koja je nedavno objavila da želi iskoristiti dio sredstava za projekt "Smarte.Land.Regionen". Cilj im je razvoj takozvanog digitalnog ekosustava i digitalnih aplikacija u sedam regija i kasnije 14 okruga te ih testirati u kojoj mjeri se oni mogu prenijeti na druge lokacije.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 25 milijuna eura za ovu svrhu. Sa stanovništvom se organiziraju konferencije kako bi se prikupile ideje o različitim temama, uključujući zdravstvenu zaštitu, kulturu i mobilnost.

Jedna od njih je tele-liječnik koja bi omogućila uspostavljanje platforme preko koje bi pacijenti mogli razgovarati sa svojim liječnicima opće prakse od kuće ili uspostavljanje regionalne platforme za dijeljenje automobila.

A gdje je internet? 

Međutim, Wojciechowski je istaknuo da je preduvjet za takva "pametna rješenja" povezivanje ruralnih područja s digitalnom infrastrukturom.

"Digitalizacija može donijeti snažne prednosti samo uz jaku povezanost - u smislu brzine i kvalitete", naglasio je.

Kada je riječ o ekspanziji širokopojasnog interneta u ruralnim područjima, Njemačka zaostaje za državama članicama EU-a, s manje od 14% kućanstava koji imaju pristup optičkoj vezi u usporedbi s prosjekom EU-a od oko jedne trećine, podaci su Savezne mrežne agencije. 

Također, pokrivenost brzim internetom joj je tek malo iznad EU prosjeka. Naime, prema podacima Eurostata, 2021. godine je 70 posto domaćinstava u EU-u bilo pokriveno brzim internetom, što je porast u odnosu na samo 16 posto 2013. godine. Zanimljivo je da je Malta zabilježila stopostotnu pokrivenost, a slijede je Luksemburg (96%), Danska (95%) i Španjolska (94%). 

Njemačka je tek na 14. mjestu s pokrivenosti od 74,9 posto, iza, primjerice Rumunjske (87,1%) ili pak Bugarske (84,7%). 

Stoga je u svojim komentarima na Strateški plan ZPP-a, Europska komisija pozvala Njemačku da pruži "dodatna jamstva o tome kako će zadovoljiti potrebu za širokopojasnom pokrivenošću odgovarajućim tehnološkim standardima u svim ruralnim područjima".

Novac će osigurati kohezijski fondovi

Wojciechowski je pozdravio što većina članica, poput Njemačke, podržava ovakav pristup razvoja sela putem nacionalnih strateških planova za implementaciju reformirane ZPP. Napomenuo da je preduvjet za takva rješenja njihovo povezivanje na digitalnu infrastrukturu i osiguravanje brzine i kvalitete.

5G mreže na selu - blagoslov ili prokletstvo?

Treba napomenuti i da je krajem listopada Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj EP-a usvojio Rezoluciju o dugoročnom razvoju ruralnih područja. Zastupnici su pozvali da se dio Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), koji je dio ZPP-a i Kohezijskog fonda, namijeni mjerama za jačanje takvih područja. Ukazali su na problem porasta nezadovoljstva među ruralnim stanovništvom, koje smatra da političari ne uzimaju u obzir njihove potrebe. Stoga su parlamentarci pozvali na jačanje lokalnih i regionalnih donositelja odluka i aktera civilnog društva.


Tagovi

ZPP Wojciechowski Digitalni ekosistem Pametna sela Ruralna sredina Mobilnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]