Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 15.12.2021. 07:30

Nizozemski poljoprivrednici htjeli "kupiti" aerodrom

Još jednim u nizu prosvjeda nizozemski su farmeri htjeli ukazati na nepravdu vezanu uz emisije dušika.

Foto: Facebook/Simone Vogel
  • 750
  • 133
  • 0

Nizozemski farmeri traktorima su stigli ispred aerodroma Schiphol u Amsterdamu, kako bi im ponudili "kupoprodajni ugovor". Time su htjeli preokrenuti priču o rješavanju problema s emisijama dušika i pokazati pod kojim su pritiskom. 

"Schiphol je tijekom koronakrize izgubio pola milijarde eura, dok je stočarstvo ostvarilo dobit od 10 milijardi eura. Upravo ta činjenica nam omogućava da ponudimo "kupoprodajni ugovor" i upozorimo javnost na probleme s kojima se susrećemo", pojasnio je ovaj čin farmer Floor de Jong iz Krimpenerwaarda, piše nieuweoogst. Na ovaj su način reagirali zbog zakona o standardima koji se tiču emisije dušikovog oksida, a koji ne uzimaju u obzir druge zagađivače, u ovom slučaju zračnu luku. 

Naime, u Nizozemskoj je na snazi zakon o štetnoj emisiji dušika koji najviše pogađa poljoprivrednike, zbog čega prosvjeduju već niz godina. Kako bi smanjili zagađenje, vlada Nizozemske čak planira eksproprijacijom otkupiti njihovu zemlju. 

Istovremeno, zračna luka Schiphol, prema riječima prosvjednika, probleme s emisijama je riješila djelomično. Navodno i dalje krše pravila o onečišćenju bukom i dušikom, a nisu podnijeli niti zahtjev za okolišnu dozvolu. Zato ga farmeri i žele "otkupiti" jer za njega ne vrijede navedena pravila, navodi dutchnews.  

Na ovom prosvjedu okupilo se 200 farmera iz cijele zemlje s oko 100 traktora. Oni su navedeni ugovor predali financijskom direktoru Schiphola, Robertu Carsouwu koji ih je obavijestio da ne planiraju nikakvu prodaju. 

Glasnogovornik aerodroma je istaknuo da je atmosfera bila prijateljska i da se i sami susreću s problemom ograničenja vezanim za emisije dušika. Kada su u pitanju standardi i načini na koje ih treba ispuniti nada se zajedničkoj suradnji obaju sektora, zrakoplovstva i poljoprivrede.

Poslije predaje ugovora poljoprivrednici su se razišli.


Tagovi

Nizozemska Schiphol Poljoprivrednici Prosvjed Emisije dušika Floor de Jong


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]