Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.01.2009.

Nismo varalice, sadimo lavandu, prodajemo med

BRANITELJSKA ZADRUGA ‘VUČIPOLJE’ KOD SINJA ODGOVARA NA PROZIVKE:

  • 1.641
  • 78
  • 0

Tragom anonimne dojave, krenuli smo u Vučipolje kod Sinja kako bismo na licu mjesta provjerili istinitost navoda. Prema riječima anonimne osobe, navodno je braniteljska poljoprivredno-pčelarska zadruga “Vučipolje” pokušala prevariti državu te uzeti poticaje i novac za odštetu od poplave na nasadima lavande koji, prema dojavi, uopće ne postoje.

U Vučipolju nas je dočekao Ivan Liović, upravitelj zadruge, a kad nas je proveo po terenu i pokazao sve što branitelji rade, ostali smo zatečeni.

- Ne treba vas to brinuti, naravno da ima onih koji su ljubomorni, no zato smo ovdje na terenu da se osobno uvjerite u istinu, rekao nam je Liović dok smo hodali između 10.000 grmova lavande zasađene na njivama.

- Uz ovu lavandu imamo i 170 košnica, a pripremamo se i za seoski turizam, rekao nam je Ivan Liović. Zadruga je dobila staru zgradu osnovne škole u Vučipolju i svojim radom, te s pomoći donatora u materijalu, obnavljaju kameno zdanje u kojem namjeravaju urediti desetak soba, kuhinju i blagovaonicu za turiste.

- Kada dođu u posjet, osim prenoćišta i hrane, ponudit ćemo im branje lavande, “ratne igre” na poligonu udruge “Patriot” u Dabru, a pripremamo i rekreacijsko jahanje na ranču jednog našeg člana, iznosi Liović. On je dodao da je Ministarstvo branitelja prihvatilo njihove projekte i dalo im poticaj u iznosu od 150.000 kuna, a pomoć im pruža i Općina Hrvace.

Ismijani i odbijeni

- Ministarstvo turizma dalo nam je 50.000 kuna poticaja za projekt proizvodnje ljekovitog bilja. Društvenu važnost i korist našeg projekta nisu shvatili jedino u Ministarstvu poljoprivrede, gdje su se čak i smijali na naš račun, rekao je Liović. Vučipoljska braniteljska zadruga u kratkom je vremenu uspješno ostvarila neke od zacrtanih projekata, pa su se čak i iz BiH zainteresirali za njihov rad.

Također su na međunarodnom sajmu u Livnu prošle godine dobili nagrade i priznanja za med s Dinare i rakiju medovaču. Uz ovu zadrugu, na području Bitelića i Obrovca Sinjskog djeluje i braniteljska zadruga “Sinjska krajina” koja se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja, a nasade imaju u Glavicama i Obrovcu Sinjskom na oko pet hektara zemljišta.

VITO PERIĆ / EPEHA


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?