Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivreda
  • 26.11.2019. 15:00

Nikša Tkalec: Moramo se usmjeriti prema proizvodnji koja donosi veću dodanu vrijednost

Želimo analizirati kompletnu poljoprivredu i vidjeti što se najbolje može financirati kroz fondove EU, a što kao država možemo samostalno podržati, rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede na radionici u sklopu izrade Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Foto: Pixabay/Zonc_Photos
  • 1.291
  • 84
  • 0

Prije deset godina bruto vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje iznosila je više od četiri milijarde dolara, a danas je ona upola manja. Razlog tomu između ostalog leži i u nepostojanju poljoprivredne strategije pa hrvatski poljoprivrednici sve ove godine nisu imali prave smjernice, niti se država opredijelila u kojem pravcu ići. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer u tijeku je izrada Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, a posao bi trebao biti dovršen tijekom iduće godine.

"Ne treba biti veliki stručnjak da se zaključi da u ovih deset godina nismo nešto dobro radili i da nešto treba promijeniti. Ako mislimo pratiti europske trendove, a europska poljoprivreda je najuređenija poljoprivreda u svijetu, moramo se okrenuti nečemu novome i odrediti što mi želimo od naše poljoprivrede. U zadnjih pet godina uložene su milijarde i milijarde kuna ili eura, a nismo napravili nikakv pomak. Izgubili smo sela, mlade ljude i što smo učinili? Nismo iskoristili benefite EU na pravi način. Možda smo u EU ušli ne previše spremni i bez previše vizije kako to sve treba izgledati", rekao je Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka.

Treba se prilagođavati klimatskim promjenama i omogućiti zdravu hranu

Jedan od najvećih problema je nepostojanje bilo kakve poljoprivredne strategije sve ove godine, pa se poljoprivredna politika najčešće mijenjala sa svakim novim ministrom. Tome bi iduće godine trebao doći kraj, jer u tijeku je izrada Nacionalne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Želimo analizirati kompletnu poljoprivredu i vidjeti što se u kontekstu poljoprivrede najbolje može financirati kroz fondove EU, a što kao država možemo samostalno podržati. Ako govorimo o europskim sredstvima, morat će se puno više uzimati u obzir element prilagodbe klimatskim promjenama i ostale ekološke mjere koje se mogu provoditi. Mi smo država koja ima još jako puno prostora da dosegne pun potencijal. Jedna smo od najglasnijih država zagovornica da poljoprivredna politika treba omogućiti zdravu i sigurnu hranu i adekvatan život za one koji se poljoprivredom bave. Moramo podići učinkovitost proizvodnje, potpuno je nevažno u kojim granama. 

Moramo se usmjeriti prema onoj proizvodnji koja donosi veću dodanu vrijednost, dakle, proizvodnja primarnih resursa jednostavno nije održiva u situaciji natjecanja u kojoj mi jesmo i to je nešto na što nismo adekvatno reagirali tijekom proteklih godina članstva u EU", rekao je Nikša Tkalec, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Prerada, proizvodi koje ćemo moći plasirati i ovdje i van EU te koja će proizvođačima donositi veća sredstva nego što sada imaju je glavni cilj, istaknuo je Tkalec.

Što je još rekao, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Hrvatska poljoprivreda Nacionalna strategija Nikša Tkalec Stjepan Zorić KLimatske promjene


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.