• Poljoprivreda
  • 10.11.2008.

Nijemci žele podići masline

Vlasnik njemačke tvrtke Ex-Orient vezan je uz Hrvatsku jer godinama ljetuje na Jadranu, a sada želi i ulagati

  • 417
  • 21
  • 0

Njemačka tvrtka Ex-Oriente-Lux AG iz Reutlingena namjerava preko svoje, nedavno osnovane tvrtke Mediteranska Agroindustrija Zagreb, uložiti 100 milijuna eura u podizanje trajnih nasada maslina u Dalmaciji te dvije uljare. Sve maslinovo ulje, prema riječima direktora tvrtke Antonija Mihaljevića, izvozilo bi se na tržište Europske Unije.

- Naši su stručnjaci već identificirali šumske površine (makija, šikara) na području Dalmacije koje su prikladne za podizanje nasada maslina - kaže Mihaljević, dodajući kako je namjera tvrtke zaposliti 250 do 300 radnika, a u sezoni i dvostruko više.

Najviše potencijala za podizanje nasada pronašli su u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. No, prije nego što krenu u projekt, očekuju da država raspiše natječaje za služnost na rok od 50 godina kako bi se javili i krenuli u biznis. Vlasnik Ex-Orienta vezan je za Hrvatsku i godinama ljetuje na Jadranu.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

NA STIPANJU U BRIŠEVU - Ovca mog rođaka Nede Grabovca donijela na svijet umiljato janje. Jedva je pristala da ga uzmem u naručje. Ovca Zrna ljubi svoje janje.