Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 17.10.2022. 10:30

Nije traktor što je nekada bio - koliko znače senzori?

Suvremeni traktori su opremljeni brojnim senzorima koji povećavaju produktivnost i smanjuju troškove rada

Foto: Depositphoto/sovlanik
  • 635
  • 108
  • 0

Poljoprivredna mehanizacija je odavno prestala biti samo mehaničko oruđe koje je prilikom rada potrebno stalno nadzirati i koje je bilo teško za podešavanje i prilagođavanje uvjetima na terenu.

Sauvremeni poljoprivredni strojevi su opremljeni brojnim senzorima koji omogućavaju vožnju bez ruku na volanu i daljinsko podešavanje iz ureda Cijeli sustav se sastoji od senzora koji je izvor informacija, mjernog dijela i displeja na kome se prikazuju podaci.

Senzori pomažu operaterima i olakšavaju njihov rad

Kada uđete u kabinu suvremenog traktora prvo što ćete primijetiti je mnoštvo elektroničke opreme koje omogućavaju operaterima da iz udobnosti kabine upravljaju traktorom, ali i priključnim strojevima. 

AutoPath pamti prvi prolaz: Lakši rad na neravnom i kod zanošenja

Senzori poboljšavaju radni kapacitet i kvalitetu samog rada. Mogu biti samostalni ili integrirani, kada ih je više povezanih. Odgovorni su za mjerenje radnih parametra, praćenje radnih operacija, identifikaciju kvarova. Prati se brzina kretanja, obrtaji motora, snaga, tlak u gumama. Omogućavaju jednostavno podešavanje stroja, očitavanje tekućine, protok hidrauličnog sustava.

Senzori podatke pružaju u realnom vremenu (Foto: Depositphoto/stocktributor)

Operater na displeju može provjeriti stanje, očitati sadržaj goriva u spremniku i mnoge druge informacije. Sustav je u stanju pretvoriti fizičke pojave u numeričke podatke. U ovom slučaju senzori su spojeni na plovke koji prate razinu tekućine.

Važno je da daju podatke opsega u kome radi traktor, točne i precizne u što kraćem vremenu te da su informacije pregledne. Podatke pružaju u realnom vremenu koji operateru pomažu da prilagodi rad traktora. Osiguravaju rad s preciznošću od 1,5 cm, što osigurava korištenje pune radne širine stroja. To rezultira smanjenjem broja prolaza u polju, a time i manju potrošnju goriva, brži rad i veću efikasnost.

Kada mjere male promjene neophodna je velika osjetljivost senzora koji će reagirati na najmanja odstupanja. Što su precizniji. to traktor i priključni strojevi rade efikasnije. Rezolucija signala treba biti dobra kako bi se podaci lako očitali.

Budućnost u svijetu traktora

Napredak u proizvodnji traktora je nemoguće zamisliti bez senzora koji kontroliraju sve veći broj parametara. Centralna kontrolna jedinica povezuje sve uređaje i obrađuje podatke. To omogućava operateru da na najbolji način iskoristi performanse traktora i priključnih strojeva i da izvuče iz njih maksimum prateći stvarnu situaciju na terenu.

Posebna prednost je što se na vrijeme dobiju podaci 

Danas su senzori integrirani, a sustav automatizacije poboljšava produktivnost. Na operateru je da prati stanje na monitoru.

Primjena 4.0 tehnologije omogućila je upotrebu namjenskih softvera koji sakupljaju podatke, obrađuju ih i prilagođavaju reakcije na specifične situacije tijekom rada traktora.

Omogućeno je da se traktorom upravlja s udaljenosti, a sve neophodne informacije daju razni senzori. Posebna prednost je što se dobiju podaci o kvarovima, čak prije nego što bismo ih primijetili. Sve to smanjuje troškove rada, održavanja traktora i priključnih uređaja.


Tagovi

Traktor Senzori 4.0 tehnologija Novi traktor Poljoprivreda Mehanizacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]