Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.05.2008.

(NE)UREDNA KULTIVACIJA

  • 1.071
  • 40
  • 0

Nažalost, njih 95 posto spremno je ljude na čelu kolone, ali i one u pratnji kvalitetno nagraditi da im pomognu u njihovim namjerama. I to je ono čime Hrvatska u ogromnim količinama raspolaže. Tonama i megatonama mita i korupcije. Pitanje je koliko Hrvati koji su trenutno u «cukerpiksni» i na vladajućim pozicijama imaju doze cjepiva protiv tolike vojske uvlakača.
Da li se netko pitao zašto je uvijek na nekom sajmu najbolji onaj trenutak kada se manifestacija otvara. Svi se naguraju u prve redove, što je moguće više njih u koloni hoda iza dužnosnika koji šeću sajmom, a na svakom štandu glavom i bradom je i alfa i omega tvrtke koja je štand i zakupila. Ako netko i nema štand, onda kao slučajno baš nabasa na kolonu koju predvode ministri. Pruže ruku, potapšaju Pankretića i Bajsa po ramenima i nešto dobace da ih se zapamti. Pa svi jednostavno misle da će ministri baš taj trenutak pamtiti. Svima je jasno da u ministarstvima i njihovim projektima leže ogromne svote novca, a i važnost njihova pristanka na brojne akcije. Nažalost, njih 95 posto spremno je ljude na čelu kolone, ali i one u pratnji kvalitetno nagraditi da im pomognu u njihovim namjerama. I to je ono čime Hrvatska u ogromnim količinama raspolaže. Tonama i megatonama mita i korupcije. Pitanje je koliko Hrvati koji su trenutno u «cukerpiksni» i na vladajućim pozicijama imaju doze cjepiva protiv tolike vojske uvlakača. Spremni su čekati na štandu sa cijelom svitom sve dok kolona ne prođe. Pa šalju izvidnike da vide gdje su, pa skakuću dok kolona pijucka i gricka na nekom štandu. Žalosno je da danas možete imati odličan proizvod, vrhunske programe, ali ako nemate nekoga u politici sahraniti ćete i sebe, i svoje radnike, i obitelj, pa i cijelu okolinu. Već je davno još i Todorić otkrio kako se to radi. U svakoj Vladi je imao bar tri čovjeka koja su na te funkcije stigli iz Agrokora. Rohatinski, Kuštrak, Brinar, Kuterovac, Ledić samo su neka od prezimena koja se prepoznaju u toj vojsci. Mnogim dužnosnicima u Agrokoru rade supruge i djeca. Canjuga, Crkvenac, Galić...
Počele su i zadnje bitke za svaku parcelu, za svaku sadnicu jer bojazan da nakon ulaska u EU poticaja za sadnju neće biti, a i nećemo u Hrvatskoj općenito više smjeti mnogo saditi, je opravdana. Maslinarstvo se posljednjih godina intenzivno potiče ne bi li se ostvario cilj od deset milijuna stabala maslina do ulaska u Europsku uniju, no na primoštenskom području masline se vade. Planira se nasad od čak 100.000 loza Babića. Postoji i plan da do 2011. godine ova plemenita sorta uđe na listu UNESCO-ve svjetske baštine. Bravo! Veliki uspjeh hrvatskog gospodarstva.
Vlada je imala nekoliko važnih odluka u posljednje vrijeme, čime ipak i odašilje optimistične prognoze. Proizvođačima utovljene junadi će se isplatiti potpora u iznosu od 3 kune za kilogram težine utovljenog grla te 4 kune po kilogramu trupla zaklanih grla, odnosno ukupno 40 milijuna kuna. Proizvođačima svinja će se pak za sufinanciranje dijela razlike između otkupne i tržne cijene isplatiti potpora od 2,67 kuna po kilogramu trupa, dok će se otkup prasadi na području ugroženom ili zaraženom klasičnom svinjskom kugom poduprijeti sa 6 kuna po kilogramu žive teže. Za tu je mjeru ukupno predviđen iznos od gotovo 60 milijuna kuna. Osim što je to bilo nužno, moramo istaći i da je napravljeno na vrijeme. Bilo bi dobro da se takve stvari dogode odmah po izbijanju, da tako kažemo, požara. Ali, bolje ikada nego nikada, ili nakon nekakvog prosvjeda. Potpore proizvođačima junadi i svinja nužne su jer su se našli u teškoj situaciji, pogođeni prošlogodišnjom sušom, enormnim porastom cijena hrane. Sada bi pod hitno trebalo na nivou Ministarstava poljoprivrede i onoga Bajsovog, turizma, odrediti akcije kojima bi domaće meso doista i završilo na stolovima hotela i restorana u turističkoj sezoni. Najjednostavnije bi bilo svima onima koji traže pomoć od Vlade za pripremu turističke sezone da ih se uvjetuje kupnjom hrvatskog mesa, voća i povrća. Iako javnost i mediji bruje protiv onih velikih menija u restoranima gdje će biti ispisano porijeklo hrane, mora se priznati da ribari i poljoprivrednici od toga samo mogu imati koristi. Riječi predsjednika sindikata ribara Hrvatske Petra Baranovića govore dovoljno.
Sad će vlasnici restorana, a među njima ima i vrlo renomiranih zagrebačkih, koji godinama zarađuju džipove prodajući gostima pod jadranske šampjere one koji govore arapski, koji su “doputovali” iz sjeverne Afrike, konačno morati zaista kupovati jadransku ribu od nas. Poznati viški ribar i vlasnik tamošnje peškarije Damir Karuza također pozdravlja novi Pravilnik. No napominje da već postoji zakon koji se ne poštuje: “I sad bi na peškariji moralo pisat uz ribu da li je uzgojena ili ulovljena, ali toga se drže samo kad ugledaju inspektore.Ovaj pravilnik je dobar je ubuduće nitko neće smjet imat ribu nabavljenu na crno, a tvrdim da je 90 posto ribe u svim restoranima nabavljeno na crno.

Damir RUKOVANJSKI


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje blago po dvorištu :)