Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno pismo
  • 25.07.2019. 12:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Neretvanska mladež poslala otvoreno pismo ministrici: omogućite upis svih čestica u ARKOD

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" otvorenim se pismom obratila ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. Koji su sve problemi na koje nailaze i što traže od ministrice?

Foto: Depositphotos/marinv
  • 1.457
  • 77
  • 0

Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" poslala je otvoreno pismo novoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković kojeg potpisuje predsjednik Željko Bjeliš

"Pravilnik o evidenciji korištenja poljoprivrednog zemljišta ugledao je svjetlo dana bez objavljenog izvješća na portalu esavjetovanje, što nije dobra praksa. Vezano za područje doline Neretve smatramo važnim pristupiti izmjeni Pravilnika i omogućavanju upisa u ARKOD svih čestica koje nisu upisane. Površine zemljišta po korisniku u dolini Neretve su male i ne predstavljaju opasnosti za manipulacije kao u nekim drugim dijelovima zemlje. Predlažemo privremeno otvaranje ARKOD-a i upis državnog poljoprivrednog zemljišta po maksimalnim površinama upisa razmjernim gospodarskim programima općina i gradova", navodi se u otvorenom pismu. 

Između ostalog, smatraju da Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, kao zadnja crta obrane proizvođača uopće ne funkcionira. "Ni danas kod većine tvrtki nema javno objavljenih otkupnih cijena, roba se ne vaga na prijemu, ne izdaju se otkupni blokovi. Smatramo potrebnim hitno izmijeniti Zakon, uskladiti ga sa novom direktivom EU, te obavezno uvesti nadzor na mjestu prijema robe sa namjerom kontrole provođenja Zakona", stoji u pismu. 

Ispred Udruge, a zbog lošeg stanja stabala mandarina te ugroženosti proizvodnje, zatražena je i izrada analiza:

  • Zdravstveno stanje agruma u dolini Neretve
  • Ekonomska i proizvodna analiza voćarske proizvodnje doline Neretve, voćne vrste koje daju geografsku, klimatološku i ekonomsku prednost naspram zemalja u okruženju, sa ciljem iznalaženja ekonomski i ekološki pogodnih vrsta za uzgoj u dolini Neretve.
  • Osnivanje agronomske znanstveno-stručne ustanove u dolini Neretve. Mandarina i njeni proizvođači to zaslužuju.

Što su još zatražili od ministrice, pročitajte u otvorenom pismu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Udruga Neretvanska mladež Otvoreno pismo Ministrica Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lovor, maslina i aloe vera u stubištu, na sigurnom. Čekaju više temperature za iznošenje van, na balkon. Da, znam, treba obrisati prašinu s njih ;)