Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 25.10.2013. 08:53

Neobična jesen u Slavoniji

Visoke listopadske temperature pogoduju voćarstvu, vinogradarstvu i ubiranju jesenskih plodova, kao i jesenskoj sjetvi

Foto: freepik.com
  • 890
  • 103
  • 0

U Slavoniji i Baranji, predviđaju meteorolozi, u narednom razdoblju bit će pretežno sunčano te i dalje izrazito toplo - uz relativno visoke jutarnje temperature, i najviše dnevne temperature, čak do 26°C. Visoke temperature u zadnjoj dekadi mjeseca listopada u Osijeku, ruše čak i stogodišnji prosjek. Prije 25 godina prosječne dnevne temperature krajem listopada uglavnom su bile od 12 do 13 stupnjeva, a tek iznimno od 15 do 17, što je također bilo među višim temperaturama.

Visoke listopadske temperature pogoduju voćarstvu, vinogradarstvu i ubiranju jesenskih plodova, kao i jesenskoj sjetvi, ali je problem ako se tijekom jeseni i zime ne skupi dovoljno oborina u tlu, što bi bilo pogubno za poljoprivrednu proizvodnju sljedeće godine.

Iako globalne prognoze za svijet govore o nadolazećoj zimi kao o jednoj od najhladnijih, prognoza je da će u Osijeku i istočnoj Hrvatskoj zima biti uobičajena, ili čak blaga, te se očekuju manje snježne padaline krajem prosinca i u siječnju mjesecu. Velike snježne oborine se ne očekuju.

Iako je klimatološki iznadprosječno topla jesen dopustila sjetvu ozimih usjeva u optimalnim rokovima, omogućit će vjerojatno i relativno brzo klijanje i nicanje. Relativno blaga, a vlažna zima kakva se najavljuje, mogla bi omogućiti i razvoj gljivičnih bolesti u ozimim usjevima, prvenstveno ječmu i pšenici, pa bi na to ratari trebali obratiti posebnu pozornost.

Ozime žitarice u jesen zakorovljuju i ozimi korovi koji prezimljuju zajedno sa usjevima, a u proljeće su im konkurencija za prostor, svjetlo, hranu i vodu. Herbicidi koji se primjenjuju u fazi nakon sjetve, a prije nicanja, svoju djelotvornost u tlu zadržat će sve do proljeća. Budući da se primjenjuju prije nicanja korova, dok još nije poznato hoće li probleme stvarati širokolisni ili travni korovi, potrebno je primijeniti sredstva širokog spektra djelovanja. U svakom slučaju, ostvare li se i trenutačne prognoze, bit će to neobična i iznadprosječno topla jesen u Slavoniji.

Foto: freepik.com


Tagovi

Jesen Vremenska prognoza Slavonija Visoke temperature Sjetva Korovi Voćarstvo Jesenski plodovi Herbicidi Gljivične bolesti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]