Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 11.12.2008.

Nema straha za radna mjesta

IMENOVAN NOVI DIREKTOR ĐAKOVAČKIH VINA

  • 384
  • 18
  • 0

Nakon što su krajem srpnja "Đakovačka vina" prešla u vlasništvo Kutjeva d.d., vlasnika Envera Moralića, na čelo toga, jednog od najpoznatijih proizvođača vina ovih krajeva, stao je i čovjek iz njegovih redova.

Direktorom Đakovačkih vina imenovan je Vlado Bekavac, dok će, kako najavljuju u tvrtki, u siječnju sljedeće godine biti održana skupština na kojoj će se imenovati i novi nadzorni odbor.

Straha nema, tvrdi novi direktor, za uposlene radnike, kojih trenutačno ima devedeset i dvoje, dapače, otvaraju se nova radna mjesta. "Od moga dolaska uposlena su tri mlada diplomirana inženjera, a namjera nam je ojačati kooperaciju, što ćemo ostvariti upošljavanjem stručnjaka vinogradara koji će svojim savjetima pridonijeti kvalitetnijem ulazu grožđa. Nitko nije dobio otkaz, dok je dvoje radnika otišli u mirovinu redovnim putem", kaže Bekavac.


Ambiciozni planovi


Podizanja novih vinograda, jačanje brenda đakovačkog rizlinga te odabir sorti koje traži tržište, samo je dio planova koji stoje pred novim vlasnikom Đakovačkih vina. "Stolna vina izbačena su iz proizvodnog programa i prioritet smo dali đakovačkom rizlingu. Nastavili smo rekonstrukciju postojećeg vinskog podruma, početu još 2006. godine, koja bi trebala biti gotova do nova sezone, odnosno berbe 2009. godine. Također se radi na redizajnu etiketa i boca te se ispituju nova tržišta, prije svega izvozna", navodi Bekavac, te dodaje kako su se do sada njihova vina mogla pronaći na policama Bosne, Švicarske i Češke. "I dalje ćemo pokrivati navedne zemlje, posebno susjednu Bosnu, no i sva bliža tržišta. Do sada nismo bili, u značajnijoj mjeri, prisutni u dijelovima južne Hrvatske, što također namjeravamo promijeniti", zaključuje Bekavac.


Sve više grožđa od kooperanata


Veliki iskorak u povećanju proizvodnje pokazuje i činjenica da su Đakovačka vina prošle, 2007. godine, proizvela tri milijuna i 50 tisuća litara vina. "U vinariju je tijekom ovogodišnje berbe zaprimljeno 4.465.350 kilograma grožđa koje je prerađeno i u konačnici rezultiralo proizvodnjom od 2.917.000 litara mladog vina. Isto tako, valja reći kako je od kooperanata, kojima smo kreditirali sadnju vinograda, otkupljeno 1.830.660 kilograma grožđa, što je u odnosu prema protekloj godini povećanje od čak 80 posto", kaže Bekavac.

Đakovačka vina raspolažu s 382 hektara vinograda u rodu, dok 18 hektara pokrivaju vinogradi sađeni 2005. godine od kojih se puni rod očekuje 2009. godine. Najzastupljenija je graševina s 270 hektara, rizvanac s 37, ružica bijela 32 hektara, a ostalo su visokokvalitetne bijele i crne sorte grožđa.

"Očekujemo kako će se vina iz ovogodišnje berbe na tržištu pojaviti već početkom sljedeće godine te će biti iznimne kvalitete" zaključuje Bekavac.

U planovima novog vlasnika našla se i adaptacija starog podruma. "Radimo na projektu kojim bi podrum trebao postati restoran-konačište, s prostorom za degustaciju i edukaciju o vinima. Bit će to iskorak u promotivnom smislu Đakovačkih vina, kaže Vlado Bekavac.

Maja MUŠKIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U tijeku je rasprava o klimatskim promjenama u voćarstvo i povrćarstvu, što nedostaje za njihov značajni razvoj, ali i o ulozi robotike u ovom sektoru 🍎🍐🍅🫑