Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.03.2009.

Nema raspodjele zemljišta bez suglasnosti vlasnika

Obveza je država da pomogne u sređivanju zemljišno-knjižnih odnosa od Dubrovnika do Vukovara, kazao je ministar Pankretić

  • 463
  • 22
  • 0

»U Minstarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka održan je u srijedu sastanak 50-ak dužnosnika regionalne i lokalne samouprave i srpske zajednice u Hrvatskoj na kojem smo usaglasili stavove o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, posebno o Agenciji za poljoprivredno zemljište«, kazao je ministar Božidar Pankretić na konferenciji za novinare.

Dodao je da intencija Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je nedavno donio Hrvatski sabor, nije bila da netko prodaje zemljište u privatnom vlasništvu, već da se riješi pitanje neobrađivanje poljoprivrednog zemljišta.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a kazao je da jedinice lokalne samouprave, kojih je 540, najbolje znaju tko na terenu obrađuje zemlju, a tko se putem špekulacija, kojih ima, nastoji domoći poljoprivrednog zemljišta pod svaku cijenu.

»Kroz Agenciju za poljoprivredno zemljište, uz pomoć jedinica lokalne samouprave, sukladno EU regulativi, rješiti ćemo pitanje vlasništva na zemljom, koje stoljeće nije rješavano, a što je važno i zbog dobivanja poticaja«, napomenuo je Friščić.

Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a, napomenuo je da je na sastanku postignuta suglasnost oko tri važne točke koje će biti sastavni dio rada buduće Agencije za poljoprivredno zemljište.

Prva je točka, kaže Pupovac, da se bez suglasnosti vlasnika privatnog poljoprivrednog zemljišta, ono ne može davati u zakup i koncesiju. Druga točka, kaže je, rok od pet godina, koji će se po potrebi produživati, da se sredi vlasništvo na zemljištem, što će Agencija pomoći financijski, administrativno i tehnički.

Osim toga, u Upravnom vijeću Agencije sjediti će dva člana, a jedan će s područja posebne državne skrbi voditi računa o davanju suglasnosti na zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta.
Odgovarajući na upite, Pankretić je rekao da je obveza države da pomogne u sređivanju imovinsko-pravnih odnosa od Dubrovnika do Vukovara.

Autor: Marinko Petković