Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tlo
  • 26.02.2021. 16:30

Nema povećane prisutnosti teških metala u tlu potresom pogođenih područja

Poljoprivredna proizvodnja može se nastaviti neometano odvijati, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Renata Prusina
  • 535
  • 42
  • 0

Na potresom pogođenim područjima nema povećane prisutnosti teških metala na poljoprivrednom tlu, pokazala je analiza Centra za tlo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

"Ovim nalazima smo potvrdili naše pretpostavke da se poljoprivredna proizvodnja može nastaviti neometano odvijati, s obzirom za nosivost tla i ulazak mehanizacije i obrade, ali što je vrlo važno u ovom trenutku, i s obzirom na dobru sliku stanja tla vezano za nepostojanje značajne i opasne količine toksičnih tvari i teških metala“, naglasio je državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede i član Stožera za otklanjanje posljedica uzrokovanih potresom Tugomir Majdak

Naime, Centar za tlo zaprimio je zahtjev Stožera civilne zaštite RH za izlazak na teren stručnih osoba i uzimanje uzoraka tla na mjestima gdje su se pojavile likvefakcije tla. Djelatnici Centra su uzeli uzorke tla te pijeska i mulja koji je izbacila voda na mjestima puknuća tla. Rezultati provedenih analiza u Referentnom laboratoriju pokazali su da vrijednosti koncentracija ispitivanih teških metala (As, Cd, Cr, Co, Cu, Hg, Ni, Mo, Pb i Zn) nisu značajne.

Vrijednosti koncentracija svih 10 teških metala u tlu tako su bile ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija teških metala (MKD) prema Pravilniku o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja (NN 71/19).

Ustanovljena šteta na skoro 2.000 objekata

U ovom trenutku ustanovljena je šteta na gospodarskim objektima kod 1.934 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 218 PG-ova te na proizvodnim površinama kod 104 PG-ova.

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontaktirali su ukupno oko 4.575 PG-a, pri čemu je s njih više od 2.000 ostvaren i neposredni kontakt obilaskom gospodarstva na terenu.

Izmješteni su uredi Ministarstva poljoprivrede u Petrinji i Glini, u kojima djelatnici Uprave za stručnu podršku informacije i savjete lokalnim poljoprivrednicima daju u uredovnom vremenu te će biti na raspolaganju poljoprivrednicima na licu mjesta pri podnošenju zahtjeva na natječaj vrijedan 120 milijuna kuna, putem kojeg će moći sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja, sve po ubrzanoj i pojednostavljenoj proceduri.

Majdak je poručio kako su lokalni stožeri i dalje poljoprivrednicima na raspolaganju pri odlasku na njihova polja i oranice s obzirom na pojave vrtača, kao i djelatnici Ministarstva poljoprivrede u izmještenim uredima u Petrinji i Glini, ali i putem novoformiranih mobilnih timova koji posjećuju i informiraju poljoprivrednike.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potres Tlo Koncentracija metala Centar za tlo Poljoprivredna proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]