Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Financiranje poljoprivrednika
  • 17.12.2015. 15:45

Nema grane koja je jača od poljoprivrede

U našem okruženja vladaju uvjeti koji ne idu na ruku poljoprivredniku. Na selu vladaju polufeudalni odnosi. Da bi se to promijenilo, treba nam dobra poljoprivredna strategija i banka koja će u suradnji s ostalim institucijama ojačati gospodarstvo.

  • 802
  • 39
  • 0

Ovih dana razgovara se o financiranju poljoprivrede kroz agrobanku. To je dugogodišnji problem hrvatskog agrara, a ukoliko bude političke volje i snažnijeg nastupa prema samom bankarskom tržištu, sve se može. Misle tako u Udruzi Život čiji je program prihvaćen u političkoj stranci pod vodstvom Bože Petrova.

O tome su novinari Slavonsko-brodske televizije razgovarali sa Miroslavom Kovačem iz Udruge obiteljskih gospodarstava Život. "Politička platforma MOST preuzela je naš program za poljoprivredu i stavili smo inicijativu na stol tijekom pregovora. Velika je nelikvidnost hrvatskog farmera, sve veća zaduženost i ovisnost o državnim potporama. Predložili smo preoblikovanje HPB, Hrvatske poštanske banke kojima bi poljoprivrednici došli do obrtnih sredstava za osiguravanje opstanka", govori Miroslav Kovač.

Na koji način bi banka funkcionirala?

S jedne strane, banka bi trebala djelovati komercijalno kako bi sama opstala, s druge se očekuje da bi poljoprivrednici trebali imati povoljnije uvjete po uzoru na poljoprivrednike u EU, gdje su kamate za financiranje sjetve 2 do 3% najviše.

"To pitanje stoji. U našem okruženja vladaju uvjeti koji ne idu na ruku poljoprivredniku. Na selu vladaju polufeudalni odnosi. Da bi se to promijenilo, treba nam dobra poljoprivredna strategija. Banka u interakciji sa drugim institucijama, udrugama, zadrugama, školama može svojim djelovanjem ojačati gospodarstvo, a HPB je banka koja ima budućnost. Proizvodnja hrane je osnova i temelj gospodarstva i nema grane u koju se treba ulagati više nego u poljoprivredu. O kamatama je sada još teško govoriti, ali moramo opstati", kaže Kovač.


Tagovi

Financiranje poljoprivrede Agrobanka MOST Miroslav Kovač Izbori 2015


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]