Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešo Beljak
  • 23.03.2016. 16:30

Neiskorištena zemlja poljoprivrednicima!

"Dok strani trgovački lanci i proizvođači drže političku elitu u Hrvatskoj, ne možemo govoriti o suverenitetu naše države", kaže Krešo Beljak

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
  • 1.990
  • 893
  • 0

Krešo Beljak, novoizabrani je predsjednik Hrvatske seljačke stranke koja u svojim programima ističe važnost ruralnog razvoja i poljoprivrede.

Sada kada je došlo do smjene na čelu ove stranke, zanimalo nas je koliko se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja njegovih prethodnika te što se, po njemu, radilo pogrešno, što je bilo dobro i koji su njegovi najveći prioriteti kad je riječ i poljoprivredi i ruralnom razvitku. Evo što je odgovorio na naša pitanja.

Moramo zaštititi domaće proizvođače

Hoće li i u Vašem mandatu ruralni razvoj i poljoprivreda biti prioritet Hrvatske seljačke stranke?

Ruralni razvoj i poljoprivreda svakako moraju biti prioriteti Hrvatske seljačke stranke, koja je najpozvanija voditi brigu o malom čovjeku, hrvatskom seljaku i poljoprivredniku. Ali prioritet stranke svakako će biti i grad, jake lokalne organizacije i jaka nacionalna politika. Jer samo jaka stranka može donijeti promjene i pokretati društvo. HSS je to bio za vrijeme Stjepana Radića kojem dugujemo okrenuti politiku stranke na lokalnu razinu, na hrvatsko selo i među narod, odakle HSS i potječe.

Krešo Beljak vodi HSS u novo zlatno doba?

Što, po Vama osobno, za prošle Vlade te u početku rada ove Vlade treba promijeniti u tom segmentu?

Dok strani trgovački lanci i proizvođači drže političku elitu u Hrvatskoj, ne možemo govoriti o suverenitetu naše države. Dakle, možemo imati suverenitet na papiru, mahati zastavom i busati se u prsa, ali to je sve od suvereniteta. Prije svega moramo zaštititi domaće proizvođače na način da hrvatski proizvod bude konkurentniji, prvenstveno na hrvatskom tržištu. Tako ćemo oživjeti hrvatsko selo, hrvatsku proizvodnju i gospodarstvo.

Previše se bavimo administracijom

Jeste li zadovoljni proračunom Ministarstva poljoprivrede te što bi osobno smanjili, a što povećali, dakako, u okviru raspoloživih sredstava?

Proračun koji je usvojen nije razvojan, u njemu nema toliko najavljivanih reformi, što se tiče poljoprivrede, ali i drugih resora. Zbog toga će vrlo brzo biti potrebne izmjene, a ja ću se svakako zalagati da te izmjene budu usmjerene prema poboljšanju položaja poljoprivrednika i boljem plasmanu njihovog proizvoda na europsko tržište, kao i zaštitu domaćeg proizvoda na hrvatskom tržištu. Treba razmotriti i poreznu politiku domaćeg proizvoda.

Kakvo je Vaše mišljenje o Poljoprivrednoj komori, ispunjava li ona u potpunosti svoje zadaće, a ako ne, što treba promijeniti?

Poljoprivredna komora isključivo mora biti na usluzi i u interesu svih poljoprivrednika i ispunjavati svoje zadaće - zastupati njihove interese, informirati, educirati ih i povezivati. Na žalost, brojne organizacije previše se bave administracijom, a nedovoljno konkretnim radom kojim će zaista pomoći ljudima.

Mora se voditi briga o poljoprivrednicima

Što je po Vama trenutno najhitnije učiniti u poljoprivredi? Da ste u takvoj poziciji, što biste Vi prvo napravili? Hoćete li o eventualnim takvim prijedlozima razgovarati s koalicijskim partnerima?

Sva poljoprivredna zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske koja nisu stavljena u funkciju poljoprivrede treba dati na upravljanje jedinicama lokalne samouprave pod uvjetom stavljanja u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Moramo omogućiti domaćim proizvođačima da ostvare cijenu na tržištu koja će im omogućiti zaradu, omogućiti im resurse, prvenstveno zemljište na kojem će proizvoditi hranu. Također, hitno moramo naći načine kako da pomognemo proizvođačima da smanje zaduženost i omogućiti im održivo poslovanje. Naravno da ću s koalicijskim partnerima razgovarati o mjerama poticanja poljoprivredne proizvodnje i zaštite malih proizvođača.

Što ćete u Vašem mandatu predsjednika HSS-a, vezano uz poljoprivredu ostaviti kao što je bilo do sada, a što bi željeli promijeniti?

Prvenstveno ću više vremena posvetiti malom čovjeku, našim ljudima na selu, mljekarima, ribarima, proizvođačima. Mnogi loši potezi poljoprivredne politike rezultat su prilagodbe pravilima EU bez da se razmisli o malom čovjeku. Politika se mora donositi na najvišoj razini, to je u redu, ali pritom se mora voditi briga o ljudima koji od poljoprivrede žive.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL


Tagovi

Krešo Beljak Predsjednik HSS-a Ruralni razvoj Poljoprivreda


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Kojom ocjenom biste opisali mandat ministrice poljoprivrede Marije Vučković?

428


Glasova: 231

Nedovoljan (1) 54,0%

Glasova: 99

Dovoljan (2) 23,1%

Glasova: 47

Dobar (3) 11,0%

Glasova: 26

Vrlo dobar (4) 6,1%

Glasova: 25

Izvrstan (5) 5,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]