Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrokor
  • 13.05.2017. 15:00

Nedopustivo je da mali kreditiraju velike

"Nije normalno da se gotovo 70% poljoprivrednoga proračuna kroz potpore isplati na nekoliko velikih kompanija, a da mrvice ostanu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Mali poljoprivrednici su isporučivali robu i naplaćivali to nakon više od godine dana, što znači da su mali proizvođači potpomagali i kreditirali velike."

  • 1.302
  • 103
  • 0

Koliko je kriza u Agrokoru utjecala na hrvatsko-slovenske gospodarske odnose u ovotjednoj emisiji "Iz srca Europe" razgovarali su hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i njezin slovenski kolega Franc Bogovič te dopisnici Jutarnjega lista Augustin Palokaj i slovenskoga Dela Peter Žerjavič.

Upitana o utjecaju krize, Petir je mišljenja kako kriza s Agrokorom ni na koji način nije utjecala na hrvatsko-slovenske odnose, već na hrvatske prilike i našu poljoprivredu.

Nemoguća kamatna stopa zaduživanja

"Vidimo da je i danas održana konferencija za medije jer je nekim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima plaćeno tri posto duga, a nekima 40%. Agrokor se zaduživao po vrlo visokoj, gotovo nemogućoj kamatnoj stopi za otplatu kredita dok su oni koji su trebali kontrolirati njegovu likvidnost žmirili i nisu poduzimali potrebne aktivnosti", rekla je Petir.

Ona je naglasila kako su sve prijašnje Vlade itekako išle na ruku koncernu Agrokor, na što je upozoravala još kao zastupnica u Hrvatskom saboru."Nije normalno da se gotovo 70% poljoprivrednoga proračuna kroz potpore isplati na nekoliko velikih kompanija, a da mrvice ostanu malim poljoprivrednim gospodarstvima. Mali poljoprivrednici su isporučivali robu i naplaćivali to nakon više od godine dana, što znači da su mali proizvođači potpomagali i kreditirali velike", rekla je hrvatska eurozastupnica.

Nitko ne smije imati povlastice

Petir je napomenula kako je pitanje Agrokora hrvatsko unutrašnje političko pitanje te ako se ono ne riješi imat će trajne posljedice i na poljoprivredni sektor. "Svatko treba raditi svoj posao u okviru zakona pri čemu nitko ne može imati povlastice jer će krahirati cijeli sustav, kao što se sada događa", rekla je Petir.

Na upit voditelja Alena Legovića o medijskim napisima o ponovnoj slovenskoj kupnji Mercatora, slovenski zastupnik Franc Bogovič (EPP) rekao je kako se radi o nekim nerealnim idejama. Osvrnuo se na poslovni model upravljanja u Mercatoru rekavši kako bi on bio primjenjiv možda 1990. do 2005. godine, kada Slovenija nije bila članica Europske unije.

"Potrošači se sve više okreću lokalnoj hrani i stvara se drugačiji tip konkurencije od onog koji je zamišljen u njihovom poslovnom modelu. Mercator je smanjio rok za plaćanje računa, ono je kraće nego u Agrokoru, no bojim se da će biti problema i u sljedećim godinama. Problem je toliko velik da su ga preuzele i jedna i druga vlada i njime se treba baviti, bit će kontroliran proces, no ne vidim win-win mogućnost", rekao je Franc Bogovič.


Tagovi

Agrokor Marijana Petir


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?