Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU standard
  • 27.06.2013.

Neće biti ni krumpira bez biljne putovnice

Naši proizvođači trebaju se naviknuti da FITO - Upisnik i biljnu putovnicu moraju imati plodovi citrusa u koje spadaju: madnarine, limuni, klementina, naranča i grejpfrut kao i skladišta konzumnog krumpira. Postupci za upis u FITO - Upisnik i dobivanje biljne putovnice proizvođači mogu saznati od poljoprivrednih savjetnika u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi

Foto: RGBStock.com
  • 899
  • 42
  • 0

Za nekoliko dana čekaju nas promjene koje će mnogima promijeniti navike, običaje i ponašanje. Postajemo punopravni članovi Europske unije, a fiskalne blagajne morat će imati svi oni koji se bave trgovinom tuđih proizvoda bez obzira na to gdje ih prodaju. Ove dvije činjenice mnoge poljoprivredne proizvođače dovode u nedoumicu kako prodavati svoje proizvode i što sve će morati imati da ne krše zakone.

Jadikovke na zelenoj pijaci

- Krumpir sam prodao, a rajčica i lubenice još nisu prispjele za berbu pa imam vremena vidjeti kako će se sve odvijati, govori mi jedan od ravnokotarskih proizvođača povrća koji najveći dio svojih proizvoda plasira putem zelene tržnice. Posjetio sam je i ja da saznam kako se proizvođači i trgovci pripremaju za nadolazeći period.

Iako prodaja na Veletržnici nije započela intenzitetom kao u vrijeme ljeta, odnosno turističke sezone ovdje se uvijek nešto prodaje i kupuje.

- Jedni govore da ćemo morati kupcima izdavati račune i to ovjerene od Porezne uprave, drugi da će nam kupci izdavati otkupne blokove jer samo tako će moći evidentirati robu u prodaji. Uz sve poslove morati će se voditi i knjigovodstvo za nekoliko kašeta pomidora ili pet-šest vreća paprike. Više ću dati knjigovođi nego zaradim, žali se prodavači na Veletržnici.

Snađi se druže

- Što ću ja koji na štandu prodajem vlastitu robu, a samo kupim na tržnici ono što mi fali. Sve ću pisati da je moja roba, a ono što mi fali neću kupovati na tržnici nego direktno u dvorištu proizvođača, našao je vrlo brzo rješenje proizvođač trgovac koji svoje proizvode tijekom ljeta prodaje u Novalji na Pagu.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republika Hrvatska je preuzela obvezu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

Tako je iz područja biljnog zdravstva kao rezultat usklađivanja u lipnju 2005. godine stupio na snagu Zakon o biljnom zdravstvu (NN 75/05), koji postaje osnova za donošenje niza novih podzakonskih propisa koji će omogućiti primjenu europskih standarda u području biljnog zdravstva.

Zakon o biljnom zdravstvu

Jedna od opsežnijih promjena koje se uvode primjenom novih propisa je uspostava FITO - Upisnika i izdavanje biljnih putovnica koje je propisano Pravilnikom o fitosanitarnom upisniku i biljnim putovnicama.

Uspostava FITO - Upisnika i sustava biljne putovnice jedna je od mjera koja se uvodi u cilju poboljšanja fitosanitarnog nadzora nad onim kategorijama bilja koje su prepoznate kao rizične. FITO - Upisnik i biljnu putovnicu moraju imati sva sjemenska roba kao i sadni materijal te lukovice cvijeća.

Za naše proizvođače potrebno je izdvojiti da FITO - Upisnik i biljnu putovnicu moraju imati plodovi citrusa u koje spadaju: mandarine, limuni, klementina, naranča i grejpfrut kao i skladišta konzumnog krumpira. Postupci za upis u FITO - Upisnik i dobivanje biljne putovnice proizvođači mogu saznati od poljoprivrednih savjetnika u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Autor: Marijan Tomac Foto: RGBStock.com


Izvori

Zadarski list


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja FITO EU standardi Biljne putovnice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!