Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Davor Romić
  • 01.02.2016. 08:30

Ne vidim sukob između OPG-a i velikih sustava!

Ministar Romić u razgovoru s Martinom Vukovićem iznosi svoje ciljeve. Definiranje OPG-a zakonom, regionalizacija poljoprivrede i najvažnije - kako će završiti borba između OPG-a i velikih sustava?

  • 1.942
  • 282
  • 0

Novoizabrani ministar poljoprivrede Davor Romić je u Emisiji za selo i poljoprivredu urednika Martina Vukovića govorio o nekoliko tema. Prenosimo njegovo mišljenje o regionalizaciji proizvodnje, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i velikim sustavima te Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.

Definirati pojam OPG-a Zakonom

"Poljoprivredna strategija je povezana s onime što RH može napraviti. Imamo potencijal definiran našim granicama. Koji je cilj? Imati održivu poljoprivrednu proizvodnju. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) su temelj hrvatske poljoprivrede i od tog koncepta nemam namjere odustajati. Prijedlog donošenja Zakona o OPG-ima je jedan od mojih ciljeva", najavljuje Romić.

Želim vratiti vjeru hrvatskom poljoprivredniku!

Izgledna regionalizacija poljoprivrede

"Imali smo nekoliko pokušaja napraviti regionalizaciju poljoprivredne proizvodnje. To je neophodno jer moramo poticati proizvodnju kultura koje imaju komparativne prednosti na pojedinom području", govori novi ministar poljoprivrede.

Povezivanje OPG-a i poslovnih subjekata

Matija Brlošić, predsjednik HPK se pita što sa Mjerom 4 koja je napisana za velike sustave, kao i sa državnim poljoprivrednim zemljištem koje je rijepeno samo za velike sustave, dok su malima ugovori većinom istekli ili su produženi na godinu dana, a u toms lučaju nije moguće planirati nikakvu proizvodnju. "Očekujemo od ministra za svog mandata riješi ovaj problem", govori Brlošić.

"Ne vidim sukob između OPG-a i velikih sustava. OPG će uvijek biti temelj poljoprivrede. No, povezivanje OPG-a i poslovnih subjekata može povećati konkurentnost hrvatske poljoprivrede. Ako OPG nešto proizvodi, a mi to nemamo gdje plasirati i preraditi, onda smo u problemu. Trebamo sinergiju ta dva faktora, malih i velikih", ukazuje Romić.

Moguće izmjene Programa ruralnog razvoja!

Služba za komunikaciju s udrugama

"Polažem veliku nadu u bolju komunikaciju s udrugama. Imam namjeru unutar ministarstva ustrojiti službu za komunikaciju s udrugama. Hrvatska poljoprivredna komora kao ideja je nešto što ja podržavam. To je krovno tijelo koje će povezati sve udruge i gdje će se artikulirati zajednički interesi."

Novac ne smije biti problem

No, poznato je da je HPK zbog ukidanja obveznog članstva bivšeg ministra često bila u nedostatku sredstava te nije mogla sudjelovati u briselskim raspravama COPA COGECA krovne organizacije EU poljoprivrednika gdje se donose važne političke odluke poljoprivredne politike. "Novac ne može biti problem", govori Romić. "Moramo sudjelovati u donošenju odluka. Ako smo prihvatili pripadati okruženju od 500 milijuna ljudi, moramo komunicirati s drugima."


Tagovi

Davor Romić Ministar poljoprivrede Martin Vuković Emisija za selo i poljoprivredu HPK Matija Brlošić Tihomir Jakovina Zalihe šećera HGK Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)