Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 09.03.2024. 16:30

Ne palite biljni otpad, za izazivanje požara propisane su visoke novčane, ali i kazna zatvora

U prva dva mjeseca ove godine zabilježen je značajan porast broja požara raslinja, ali i još veći porast procijenjene opožarene površine u odnosu na isto razdoblje lani, ističu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 589
  • 75
  • 0

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 HVZ-a, već u siječnju zabilježeno je povećanje broja požara od 173,68 posto u odnosu na siti mjesec 2023., dok je broj požara u veljači bio 37,10 posto veći od veljače u 2023. godini, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

S obzirom da je veljača u prošoj godini bio mjesec u kojem je zabilježen najveći broj požara, zabrinjavajući je, kažu, podatak da je zabilježen tako veliki rast.

"U prva dva mjeseca ove godine zabilježen je značajan porast broja požara raslinja, ali i još veći porast procijenjene opožarene površine u odnosu na isto razdoblje 2023. godine", ističu.

Kako navode, njihov broj na priobalnom i kraškom području (7 priobalnih županija) povećan je za 37,61 posto, u kontinentalnom dijelu za 111,76 dok je porast broja požara u za cijelo područje Republike Hrvatske povećan za 55,24 posto.

Još je više rasla procijenjena opožarena površina. Tako je na području 7 priobalnih županija zabilježen rast od 633,14 posto, u kontinentalnom dijelu 790,14 posto, a rast u odnosu na 2023. za području cijele zemlje iznosi 701,44 posto.

Velika opožarena površina

Prema podacima HVZ-a., u cijeloj protekloj godini u RH zabilježeno je 3.013 požara raslinja s ukupno procijenjenom opožarenom površinom od 5.251 ha što znači, ako se usporede podaci za prva dva mjeseca 2024. godine s podacima za cijelu 2023., broj požara iznosi nešto manje od trećine (29,47%) svih požara u 2023. dok je vrijednost procijenjene opožarene površine dosegla čak 95,24 posto procijenjene opožarene površine za cijelu 2023. godinu.

"Iznimno topla zima s temperaturama znatno iznad prosjeka te prilično suho razdoblje na priobalnom i kraškom području, a u veljači i u kontinentalnom dijelu zemlje uz primjetno povećanje neprijavljenog i nesavjesnog spaljivanja biljnog pokrova, pridonijeli su ovakvim vrijednostim", ističu.

Vatrogasci upozoravaju: Možemo ugasiti požar, ali ne možemo vratiti imovinu i živote

Iako nije zabilježena značajnija šteta (većinom se radilo o požarima trave i niskog raslinja bez zahvaćanja značajnijih površina pod šumama ili krošnji stabala) i na sreću nitko u ovim požarima nije smrtno stradao (jedna ozlijeđena osoba), potrošeni su znatni resursi vatrogasnih snaga što za posljedicu ima i povećanje izdataka za vatrogasne organizacije i vatrogasne postrojbe, navode iz HVZ-a. 

Zbrinjavajmo biljni otpad na ekološki način

Zbrinjavanje biljnog otpada regulirano je, kažu, odlukama jedinica lokalne i područne samouprave, a za svako loženje vatre na otvorenom prostoru nužno je prethodno pribaviti odobrenje nadležne vatrogasne službe.

"Apeliramo na građane da biljni otpad zbrinjavaju na ekološki način koji može uključivati kompostiranje čime stvaramo prihranu za sadnju i sjetvu te time smanjujemo vlastite troškove i pridonosimo sigurnosti", poručuju. 

Također, biljni otpad može se zbrinuti i u reciklažna dvorišta čime pomažemo u održivom gospodarenju otpadom.

Podsjećaju da ukoliko zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni se izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Kazne zbog izazivanja požara

Podsjećaju, za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura.

Uz one predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom. Ukoliko su ova djela učinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora.

"Ukoliko primijetite požar odmah pozovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112", zaključili su. 


Tagovi

Požari Raslinje HVZ Kazne Spaljivanje Biljni otpad Opožarene površine


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚