Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrana od tuče
  • 23.06.2023. 15:40

Ne bude li protugradne obrane Udruga raketara prijeti zatvaranjem autoceste?

Predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko naglasio je da Zakon o obrani od tuče postoji i da se mora poštovati.

Foto: Depositphotos/adam_r
  • 1.663
  • 602
  • 0

Tuča veličine oraha preksinoć je pogodila Hrvatsko zagorje i uzrokovala brojne štete tamošnjem stanovništvu.

Iz tog je razloga saborski zastupnik Davor Dretar (DP) pozvao premijera, ministricu poljoprivrede i DHMZ da hitno pokrenu sustav protugradne obrane jer će se u protivnom suočiti s prosvjedima već nakon sljedeće tuče, prenosi index.hr

"Nažalost, mi samo možemo čekati iduću tuču koja će biti u Zagorju, varaždinskom ili međimurskom kraju, ili u bilo kojoj drugoj županiji u Hrvatskoj. Koje nam rješenje nudi vlada Andreja Plenkovića? Kada tuča uništi vaše usjeve, on će doći i vašim novcem dati vam obeštećenje", izjavio je Dretar naglašavajući kako to nije rješenje i kako će se ubrzo dogoditi prosvjed upravo u Zagorju.

DHMZ ne provodi zakon?

Predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske Josip Salatko naglasio je da Zakon o obrani od tuče postoji i da se mora poštovati.

"DHMZ je zadužen za provedbu istog zakona, a on to ne provodi. Sustavno i namjerno se krši zakon, a ljudi trpe štetu. Obrana od tuče zakonski je trebala početi 1. svibnja i trajati do 30. rujna. Obrana nije počela 1. svibnja, trebala je 15. lipnja. Nije počela ni 15. lipnja, a 22. lipnja - šteta! Znate da počinje turistička sezona, a mi smo kadri zatvoriti autocestu Zagreb-Macelj pa da vidimo veselja. Nije prijetnja, nego neka se prime posla", poručio je Salatko.

Vučković: Nadoknadit ćemo štete

O posljednjoj tuči i protugradnoj obrani ministrica poljoprivrede Marija Vučković ustvrdila je da je obrana počela 15. lipnja te da je Državni hidrometeorološki zavod zadužen za njezino provođenje, za što su osigurana potrebna sredstva.

Ivan Güttler: Na obranu od tuče trošimo gotovo 1,3 milijuna eura, a nije učinkovita

"Više puta smo čuli što nadležna državna tijela, stručnjaci, znanstvenici misle o učinkovitosti tog sustava, što misle svjetske organizacije", napomenula je. "Sustav će se primjenjivati na način kako je to predvidio DHMZ", rekla je Vučković dodavši da će vlada osigurati sredstva za štete koje su se dogodile.

"To su kompenzacijske mjere, programi potpore, investiranje na poljoprivrednim gospodarstvima u svrhu jačanja mogućnosti obrane od tuča samih poljoprivrednih gospodarstava", zaključila je ministrica poljoprivrede.


Tagovi

Protugradna obrana Tuča Marija Vučković Davor Dretar Josip Salatko Prosvjed


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]