Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 08.04.2022. 11:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Navodnjavanje u fokusu dvaju slavonskih županija - najavljena i sušionica povrća

Osječko-baranjska županija do kraja će godine imati dovršena četiri sustava za navodnjavanje, a u Virovitičko-podravskoj najavljena je i sušionica za povrće.

Foto: Depositphotos/chasbrutlag
  • 220
  • 90
  • 0

Projekti u poljoprivredi i gospodarstvu te vezani uz sustav obrazovanja bili su fokus jučerašnjeg sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i izaslanstva Virovitičko-podravske županije predvođenog županom Igorom Androvićem.

Kako je naglašeno, spomenute županije poljoprivredni su krajevi i obje su usmjerene na razvoj upravo te djelatnosti, oslanjajući se na sustave navodnjavanja kao budućnost poljoprivrede.

"Virovitičko-podravska ima tri sustava navodnjavanja, od kojih je posljednji pušten u rad prije godinu dana, a naš je cilj za sedam do osam godina imati deset tisuća hektara zemljišta pod sustavima navodnjavanja", izjavio je župan Igor Andrović.

U OBŽ 4 sustava za navodnjavanje

Na sastanku se čulo da će Osječko-baranjska županija do kraja godine imati dovršena četiri sustava za navodnjavanje. Za tri je Županija investitor, i to Mala šuma-Veliki vrt, Poljoprivredni institut Osijek te Budimci-Krndija, dok je za Sustav navodnjavanja Puškaš sufinancijer Hrvatskim vodama.

Sastanak se održao u Osijeku (Foto: OBŽ)

"Budućnost poljoprivrede leži u takvim sustavima. Prilikom posjeta Izraelu susreli smo se s predstavnicima najjačih tvrtki u tom polju i uvjerili se u važnost ustrajanja na toj viziji razvoja poljoprivrede", kazao je Anušić. Kako dodaje, samodostatnost i održivost posebno su važne u svjetlu najavljenih snažnih poremećaja opskrbnih lanaca uslijed rata u Ukrajini.

Naglasio je i da je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, koji će početi s radom ove godine, jedna od ključnih karika novog smjera poljoprivrede.

Na virovitičkom području sušionica povrća

Župan Andrović najavio je da će Virovitičko-podravska županija projektirati sušionicu povrća, koju će potom povezati sa sustavima navodnjavanja gdje bi se proizvodilo korjenasto povrće.

"Razgovarali smo i s predstavnicima određenih tvrtki koje su zainteresirane upravo za tu vrstu proizvoda i samim time imamo spremno i tržište gdje bismo ga plasirali", kazao je.

Također, na sastanku se čulo da je poticanje izvrsnosti u obrazovanju cilj obiju županija, a posebice unaprjeđenje sustava obrazovanja koji bi pratio ubrzani razvoj društva.

"Naša županija ulaže u izvrsnost na više razina, kroz Centar izvrsnosti, dva Centra kompetentnosti te Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske kojim se povezujemo upravo s Virovitičko-podravskom županijom", rekao je Anušić, dodavši da je riječ o projektnom prijedlogu koji je Županija kao nositelj prijavila na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pri čemu je Projektni partner Virovitičko-podravska županija.

Župani Igor Andrović i Ivan Anušić (Foto: OBŽ)

Suradnja u razvojnim projektima ključ je snažnijeg impulsa gospodarskom pa i društvenom razvoju, što ovakve koordinacije čini vrlo važnima, zaključeno je na sastanku.


Tagovi

Navodnjavanje Sušionica Samodostatnost Sastanak Ivan Anušić Igor Andrović


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije