Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 06.10.2020. 18:00

Natjecali se DOT i stroj za oranje star 102 godine - učinkovitost neusporediva

Dok su novi strojevi snažniji, brži, učinkovitiji, a neki obavljaju posao i sami, bez vozača, njihova najveća mana je cijena koja je još uvijek nedostižna za brojne poljoprivrednike koji na svojim farmama imaju i traktore stare preko 20 i više godina.

Foto: Printscreen Linkedin/Chris Morson
  • 7.376
  • 953
  • 0

"Koliko je ovo cool. Nevjerojatno je koliko su se strojevi promijenili posljednjih 100 godina", napisao je Chris Morson, regionalni direktor prodaje u tvrtki Raven Industries u opisu videa na Linkedinu u kojem se 102 godine star traktor natječe u oranju s DOT-ovom grdosijom.

I dok će neki na prvu odmah reći da mu mali zeleni nije ni do koljena, nas je ipak začudila njegova snaga i izdržljivost. U jednom trenutku čak je i prestigao svog suparnika, a nekima nije ni promaklo da je bolje prevrtio tlo. 

Ali da se ne varamo, Morson je nakon brojnih komentara istaknuo kako je DOT-u prilagođena brzina i dubina oranja kako bi natjecanje bilo fer.

Neusporediva učinkovitost, ali cijena...?

Dok su novi strojevi snažniji, brži, učinkovitiji, a neki obavljaju posao i sami, bez vozača, njihova najveća mana je cijena koja je još uvijek nedostižna za brojne poljoprivrednike koji na svojim farmama imaju i traktore stare preko 20 i više godina.

Također, dovedena je u pitanje i njegova dugotrajnost.

"Trenutno je impresivan i sigurno ima velik potencijal, ali da budem iskren, za 100 godina zeleni će i dalje raditi. Mislite li da će tehnološki div trajati dulje od jednog mobitela", pitao je u komentau Michael Agner.

Dolazi četvrta poljoprivredna revolucija - tko će od nje imati koristi?

"Moj bi djed ostao zapanjen kad bi vidio ovo, a bome i ja sam. Nisam posve siguran u dugoročne implikacije u vezi sa sve većim oslanjanjem na umjetnu inteligenciju. Međutim, ovo je nevjerojatna demonstracija koja nam pokazuje koliko smo napredovali kroz stoljeće", komentirao je Gordon Wyatt.

Ali ima i onih koji su stali na stranu inovacijama i poželjeli jednoga takvog na svome polju. 

"Ovo je super. Jedva čekam da ih počnem viđati i na terenu. Ovakva mehanizacija sigurno će promijeniti način na koji poljoprivrednici rade svoj svakodnevni posao", poručila je Megan Evans u komentaru ispod Morsonove objave. 

Točniji i pažljiviji od bilo kojeg čovjeka?

Inače, DOT stroj samostalno izvršava zadatke. Farmer pomoću računalnog programa generira plan puta za svako polje. Jednom kada se učitaju informacije, potrebno je samo 15-tak sekundi da se taj plan razvije na softveru. Svakako ga mora odobriti poljoprivrednik i može se u bilo kojem trenutku izmijeniti kako bi udovoljio promjenjivim uvjetima na terenu.

Koristi senzore kratkog i dugog dometa za otkrivanje prepreka kao što su ljudi, stoka, kućni ljubimci ili drugi usjevi te bilo što nepoželjno što mu se nađe na putu. Ako stroj prepozna kakvu sigurnosnu barijeru ili odstupi od plana puta, odmah se zaustavlja, upozorava operatera i čeka sljedeću naredbu.

Sve u svemu, mišljenja su podijeljena. Svakako će nova tehnologija više biti zanimljiva mlađim poljoprivrednicima, posebno zato jer i Europska unija sve više promovira digitalizaciju ovoga sektora. 

Pogledajte video i procjeniti i sami efikasnost ove dvije mehanizacije:


Tagovi

Traktor DOT Chris Morson Natjecanje Oranje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️