Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 5
  • 20.04.2015. 12:30

Natječaj za razminiranje poljoprivrednog zemljišta

Objavljen je natječaj za financiranje ulaganja u tipu operacije Razminiranje poljoprivrednog zemljišta, u sklopu mjere 5.

Foto: depositphotos.com,
  • 187
  • 20
  • 0

U Narodnim novinama broj 42 od 15. travnja 2015. objavljen je natječaj za financiranje ulaganja u tipu operacije Razminiranje poljoprivrednog zemljišta, u sklopu mjere 5 - Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima, te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, odnosno podmjere 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima PRR-a.

Podaci Hrvatskog centra za razminiranje pokazuju kako se pod minama i minski sumnjivim područjima još uvijek nalazi gotovo 116.584.000 m2 poljoprivrednih površina, od čega se 64.121.200 m2 odnosi na oranice, dok se 52.462,800 m2 odnosi na livade i pašnjake.

Obnova poljoprivrednog potencijala

Nema sumnje kako područja pod minama i minski sumnjiva područja prvenstveno utječu na sigurnost ljudi i životinja, ograničavajući slobodu kretanja i aktivnosti koje su povezane sa poljoprivrednim djelatnostima karakterističnim za određeno područje. Cilj operacije Razminiranje poljoprivrednog zemljišta odnosi se na vraćanje primarne funkcije poljoprivrednom zemljištu, odnosno obnovu poljoprivrednog potencijala, omogućujući normalizaciju korištenja svih prikladnih poljoprivrednih površina u RH, kako bi se iskoristili svi raspoloživi potencijali, u smislu povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, ali i dostizanja prioriteta u sklopu Agende 2020, koji doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu.

Modalitet isplate potpore jest u obliku bespovratnih financijskih sredstava, a sama sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85% udjela, a Republika Hrvatska s 15% udjela.

Prihvatljivi korisnici su jedinice područne (regionalne) samouprave Republike Hrvatske (županije), na čijem području postoji minski sumnjiva poljoprivredna površina.

Korisnici se prijavljuju na natječaj temeljem idejnog plana kojeg izrađuje Hrvatski centar za razminiranje. Zatim se isključivo postupkom javne nabave odabire pružatelj usluge pretraživanja i razminiranja (ovlaštena tvrtka), koja obavlja navedenu uslugu.

Korisnik može podnijeti zahtjev za isplatu jednokratno ili u ratama (do najviše tri rate), a može tražiti i predujam za ulaganje i to do 50% odobrenih sredstava javne potpore.

Treba napomenuti kako je za ovaj natječaj osigurano 228 milijuna kuna, dok ukupna alokacija za provedbu ove mjere iznosi 70 milijuna EUR-a. Svi detalji o provedbi ove operacije objavljeni su u Pravilniku o dodjeli potpore za "Razminiranje poljoprivrednog zemljišta" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. nedavno objavljenog u Narodnim novinama (NN 38/15 od 03. travnja 2015. godine).

Foto: depositphotos.com, @Jirsak


Tagovi

Natječaj Razminiranje Poljoprivredno zemljište Obnova zemljišta Bespovratna sredstva Predujam JLS Jedinice lokalne samouprave


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mi smo na sajmu u Gudovcu, a vi? #Bjelovarskisajam #proljetnisajam #imasvega