Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lanci opskrbe
  • 30.03.2021. 18:00

Nasukani brod "nasukao" i probleme s dugim lancima opskrbe hranom

Šest dana je trajalo da se Sueski kanal "odčepi" te da brodovi s kontejnerima hrane, ali i živom stokom uopće krenu prema svojim odredištima.

Foto: Depositphotos/Jasonrow
  • 320
  • 32
  • 0

Već danima svjetski mediji izvještavaju o brodu Ever Given koji je ostao blokiran u Sueskom kanalu te uzrokovao kolaps zbog čega drugi teretni brodovi nisu mogli proći kroz jednu od najprometnijih trgovačkih ruta svijeta. Osim što vijest gotovo tjedan dana, koliko je trajalo njegovo "odsukavanje", nije silazila s naslovnica svjetskih medija, ovaj je događaj pokazao koliko su krhki lanci opskrbe hranom, posebno ovi dugi, gdje roba dolazi s drugog kraja svijeta.

Jedan od problema je prijevoz žive stoke kao što je ovdje bio slučaj. Naime, kako piše topagrar, u Sueskom je kanalu ostalo zaglavljeno i 11 rumunjskih brodova s oko 130.000 ovaca. 

Vlasti u Bukureštu objavile su da je u subotu navečer uspostavljen kontakt s prijevozničkim tvrtkama koje su ih uvjerile da na plovilu ima dovoljno stočne hrane i vode za dane koji su slijedili. Također, obližnje luke Said i Suez trebale su poslužiti za njihov utovar ako bi ponestalo zaliha.

Osim toga, guardian je izvijestio da je u plovidbi bilo spriječeno još pet plovila koja su prevozila stoku iz Španjolske. Sveukupno ih je bilo 425 koji su s obje strane čekali prolazak.

AI: Situacija je vrlo ozbiljna

Iako zastoj od nekoliko dana ne bi trebao predstavljati opasnost za životinje jer brodari prilikom ukrcaja hrane računaju na mogućnost kašnjenja, aktivisti za njihova prava su i dalje sumnjičavi kada je riječ o dobrobiti. "Situacija je vrlo ozbiljna", nedavno su upozorili u organizaciji Animals International uz zahtjev da Rumunjska mora istog trena zaustaviti izvoz živih životinja i umjesto toga izvoziti isključivo meso.

O transportu stoke se sve češće govori kao ozbiljnom problemu, a posebno je bio u fokusu nakon što su dva španjolska broda s govedima više od tri mjeseca plovila tražeći luku u kojoj će ih primiti. Na kraju je njih 2.500 moralo biti eutanazirano

Prije točno godinu dana je više od 40 članova Europskog parlamenta skupa s koalicijom nevladinih organizacija tražilo zabranu prijevoza životinja na duže relacije za vrijeme pandemije. 

Engleska i Wales krajem prošle godine najavili su plan o zabrani izvoza živih životinja za klanje i tov što će ih učiniti prvima u Europi koji su okončali tu praksu. Naime, svake godine milijarda peradi i deseci milijuna ostalih uzgajanih životinja prevozi se unutar i izvan EU kako bi se dalje uzgajali, tovili ili klali.

Zabrana u EU daleka budućnost?

Čini se da je slična zabrana u EU ipak "daleka budućnost", izjavila je tada za euractiv europarlamentarka Tilly Metz dodajući da je ohrabrujuće što sve više europskih zemalja razmišlja o ovakvoj zabrani i da su sve popularnije alternative poput prijevoza mesa i trupala.

I Janusz Wojciechowski izrazio je podršku značajnom smanjenju prijevoza živih životinja, ali još uvijek nije uspio pozvati na potpunu zabranu.

Ipak, dionici u poljoprivredi i prehrambenoj industriji upozoravaju na složenost problema te da se ovaj način poslovanja ne bi smio ocjenjivati na temelju primjera loše prakse jer "postoje stroga pravila koja se primjenjuju u većini slučajeva", izjavili su tada u Europskom stočarskom glasu (ELV). 

Razloga je više, uključujući i vjerske u slučaju proizvodnje halal i košer mesa, ali i zbog toga jer su neke zemlje naprednije u pogledu selektivnog uzgoja. 

Nedostatak kontejnera 

Kada je riječ o dugim lancima opskrbe hranom, posebno tijekom pandemije, problem u transportu čini i nedostatak brodskih kontejnera za prijevoz robe. Naime, oko 60 posto globalne robe prevozi se u njima, a prema trgovinskim podacima Ujedinjenih naroda u svijetu ih je blizu 180 milijuna.

Na tržištu ih nedostaje i cijena im je sve veća, što je također uzrokovano pandemijom, odnosno smanjenjem međunarodnih letova, ali i pojačanim izvozom iz Kine koji je u studenom porastao za 21%, u odnosu na godinu prije, piše reuters

Nasukani brod u Sueskom kanalu samo je potencirao ovaj problem poremećaja u globalnom lancu opskrbe hranom. 


Tagovi

Sueski kanal Brodovi Prijevoz stoke Dobrobit životinja Kontejneri


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić