Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevoz stoke
  • 23.03.2021. 18:00

I na brodu Elbeik goveda moraju biti usmrćena - neka bačena u more?

Više od 1.600 goveda s broda Elbeik mora biti eutanizirano. Izvješća pokazuju da je do uginuća nekih životinja došlo ranije te da su bačene u more.

Foto: Depositphotos/ChinaImages (ilustracija)
  • 1.430
  • 212
  • 0

Španjolska je u ponedjeljak naredila klanje 1.610 goveda koja su više od tri mjeseca zaglavila na brodu za prijevoz stoke Elbeik. Do ove je odluke došlo samo nekoliko tjedana nakon što je stotine njih na drugom brodu, Karim Allahu, doživjelo sličnu sudbinu.

Tamošnje Ministarstvo poljoprivrede smatra da životinje nisu sposobne za daljnja putovanja i da se ne mogu ponovno uvesti u Europsku uniju, što znači da ih u narednim tjednima moraju usmrtiti na plovilu.

Prema veterinarskom izvještaju kojeg je objavila skupina za zaštitu životinja Igualdad Animal, već je 179 krava uginulo, a reuters piše da su neke bačene u more.

Borba za vodu

Kako navode iz ove skupine, neke su životinje pothranjene i dehidrirane te su se međusobno morale boriti da dođu do vode. Bilo je i onih koje su jedva pri svijesti jer su nagurane u mali prostor u kojemu nisu mogle ležati. Zastrašujuć je navod iz izvještaja da su zbog gladi prisiljene jesti leševe.

Stoka ima rane na koži, slomljene rogove i repove te kožne bolesti. Navodi se i stanje broda gdje je primjećena loša ventilacija s visokim udjelom amonijaka u zraku, a ondje haraju i glodavci.

Glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede odbila je reutersu komentirati istinitost tog izvještaja.

I na bordu Karim Allahu koji je isplovio kada i Elbeik iz španjolske luke Cartagena moralo je biti zaklano 850 mladih bikova. Do toga je došlo jer vlasnik nije uspio pronaći novog kupca nakon mjeseci lutanja Mediteranom, a u veljači se vratio u luku na istočnoj obali Španjolske.

U prosincu su turske vlasti odbile pristajanje brodova u svoju luku zbog straha da je među životinjama prisutna bolest plavog jezika. Mjesec dana kasnije još uvijek nije poznato boluje li doista stoka na oba broda od te bolesti, a još je u veljači navedeno da će se tražiti analize krvi kako bi se to utvrdilo.


Tagovi

Elbeik Brod Goveda Usmrćivanje Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]