Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvna građa
  • 30.09.2022. 18:00

Nastavlja se pad cijena drvne građe - što nas čeka u 2023?

Građevinski sektor je u krizi zbog više razloga. Drastičan pad cijena događa se u SAD-u

Foto: Depositphotos/frenta
  • 1.703
  • 206
  • 0

Dok cijena ogrjevnog drveta u Europi raste do krajnjih granica, cijena drvne građe pada. Na tržištu budućnosnica u Čikagu pala je ovaj tjedan za 5,5 posto na 451,34 eura za tisuću dasaka (engl. board feet, 305 mm duga i isto toliko široka, debljine 25,4 mm). To je najniža cijena od lipnja 2020. godine i 70 posto ispod posljednjeg maksimuma u ožujku, piše Agrarheute.

Što usporava rast? 

Analitičari smatraju da je za ovaj trend odgovorno stanje na tržištu nekretnina i građevinskog sektora. Rast usporavaju ekstremno visoka inflacija, povećani troškovi energije i sve veće kamatne stope. Prodaja kuća u SAD je u kolovozu pala sedmi mjesec za redom, što je najniži nivo od svibnja  2020. godine. U tom je mjesecu za 10 posto smanjen i broj dozvola za gradnju novih.

Slična situacija je u Njemačkoj gdje građevinska industrija polako pada u ozbiljnu krizu, ali ni približno kao u SAD. Ekonomisti predviđaju recesiju u Europi što će rezultirati manjom potražnjom i cijenama.

Više je razloga za pad (Foto: Depositphoto/Katkov)

Cijene nekretnina u Sjevernoj Americi su prvo naglo porasle tijekom pandemije, a sada padaju. Isto se događa i s robom poput bakra i drugih industrijskih metala. 

Sezonski razlozi

Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti u SAD i Europi. Osim ekonomskih razlozi su i sezonski. Zima donosi slabiju potražnju za tom vrstom materijala, a na vidiku nije oporavak ovog sektora.

Dapače, predviđanja ukazuju na njegovo slabljenje u prvom i drugom kvartalu 2023. godine. Kamatne stope će nastaviti naglo rasti. Raspon i brzina kretanja cijena na tržištu drveta može biti veća zbog ekonomske nestabilnosti.


Tagovi

Cijena drveta Građevinsko drvo Drvena građa Pad cijena Predviđanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.